LIBANESISK MIDDAG – HIMMELSK GODT OG RIMELIG

I dag har Ali virkelig digget og kokkelert mer eller mindre hele dagen på kjøkkenet, ja for skikkelig libanesisk mat tar TID-Nytter ikkje å haste av gårde! Faktisk så begynte han allerede i går, ja med kjøttet som skulle legges i marinade. Selv om det er mye mat og mye forskjellig så trenger det slettes ikkje bli dyrt. Vær flink når du handler ellers i hverdagen, ja som nå i forrige uke; Ali kom over BILLIGE lammelår!! Ja HALLO! 49,- kr pr kg ER billig! Da slår man til og kjøper flere, det samme om de f.eks har kyllingfilè på tilbud, kjøp litt ekstra å ha i fryseren 🙂

Ali utbeinet 2 lammelår og laget både steik og og kjøtt til mangen middager, bla maten i dag.
Han hadde skåret en del av kjøttet i terninger som i dag ble til spyd. På denne måten er man økonimisk. Ja for hvis du bare går ut å kjøper deg et lammelår og 2 kilo filè når du trenger det,
ja da kan det bli dyrt.

La me nå starte med Kyllingen og Risen over på bildet her:
 

Først av alt legger du så mange trespyd som du trenger i vann! (De er trossalt brannfarlige! hehe)

Træ små kyllingbiter på spydene som du forøvrig har delt i 2 (De skal være korte)
Krydre GODT med salt & pepper + TAOUK (Bildet lenger nede)

Smelt smør i stekepanna og bland inn olje og legg spyda oppi og fres i vei 🙂

Risen:
Smelt 100 gr smør i gryta, ha oppi 1/2 ts Safran,1 ts salt, bland oppi 2 kopper ris og rør det godt inn,
tilsett 3 kopper vann (samme kopp) Rør til det så vidt begynner å boble, sett plata på lavest temp, lokket på snei og la den stå til vannet er fordampet

 


Lam:
Dette må du lage til dagen før det skal spises.
Marinaden: 2 ss tomatpurè, 2 dl kulturmelk, 1 strøken ts salt, 1/2 ts pepper, 1/2 ts Chili,
4 fedd hvitløk, 1 ts ShawarmaKrydder (Fås på utenlands butikk) Bland dette god og ha ca 1 kg kjøtt skåret i terninger oppi – sett det i kjøleskapet og la det stå til dagen etterpå.

Træ kjøttet inn på sånne lange grillspyd, rigg de til på tvers over ei langpanna
(Så slipper du graps i ovnen)
Stekes på 250 gr i ca 30 min, snu på spyda 2-3 ganger

 


Hommus:
1 boks Kikerter (Slike som er i vann, koster ca 5 kr på Rema og Kiwi)
Tøm av HALVPARTEN av vannet i boksen
2 fedd hvitløk, 2 ss sitron,  2 ss Tahine 
(kjøpes på utenlands butikk) 1 ss olivenolje, litt salt
Kjør alt i f.eks Smoothie maskinen

Dander det litt delikat på en middels stor tallerken

 


Brød:
900 gr mel
1 pose tørrgjær
1,5 ss olje
1 ss salt
1 ss sukker
5 dl lunkent vann
Elt og kna deigen godt – sett til heving
Ali kjører den ca 10-15 min i Kenwood`en

Lag håndfulle store boller og kjevl ut til 20 cm i dia
Stek i VARM ovn (250 gr) Følg med under steikinga, de skal blåse seg som ballonger, la de bli en ANELSE gyllen på toppen ta dem ut og legg på ei rist

 


Ali bruker store poteter som har skjærer i strimpler og frityrsteker.

Et tips er f.eks:
Åpne et av brødene, smør på med hommus, legg stekte poteter inne og SPIS! Ja det ER snadder!
Bruk også brøde å spise med, legg bort gaffelen og kniven! Riv av små biter med brød og “klyp”
til deg det du vil spise og dypp det i hommus før du monser det i deg 🙂

 


Dette er krydderet som han brukte på Kyllingen; TAOUK
Mange av de utenlandske butikkene har akkurat slike poser så noter det på en lapp og ikkje være
redd for å spørre om hjelp når du er der 🙂

 


Ta litt av hvert på en tallerken, riv et brød i biter og digg inn.
Putt også en oliven eller to inn samtidig og rett og slett bare NYT!

Eg er nå som du skjønner god og mett! Herlig mat!
Nå er det kaffi og KOS resten av Kwellen 🙂

 

 

 

BON APPETITT!

Go`klem fra ei mett Vibbedille 🙂

#libanesiskmiddag #libanesiskmat #lammespyd #kyllingspyd #hjemmelagethommus #taoukkylling #arabiskebrød #hjemmebakt #homemadedinner
#nettavisen #topplisten #toppblogger #statistikk #libanon #kokk #gourmemat

8 kommentarer

Siste innlegg