Du kan strikke hva du vil – Men, du kan ikke selge det…

 

 

Det passet så fint at eg fikk et spørsmål i dag, midt i sjokoladesmeltinga:

“Hei Gro. Kjapt spørsmål. Hvordan stiller du deg til det når designere bryter åndsverkloven?
F.eks bruker andres åndsverk, logoer f.eks i egne design?”

Svarte som sant var at du kan bruke hva du vil i ditt strikkedesign, eller for den slags skyld perledesign, men med én gang du enten selger det ferdige produkter eller gir bort/selger mønsteret så bryter du faktisk loven for Merkevare og/eller Åndsverkloven/Copy Right.

Ok, me skled etter hvert helt ut og endte opp med å snakke om julekaker, nok så vanlig i disse dager. Men ok, Hva er en merkevare? Jo det kan være en logo f.eks, ser jo veldig mange strikkerluer med det, eller et produktmerke. Eksempler på det er f.eks den kjente Kvikk Lunsj Lua, Sologenseren har du sikkert sett?
Har sett flere Volvoluer også faktisk, for ikkje å snakke om Harley Davidson.

Det samme gjelder som sagt også perleverden, eg ble nylig utestengt fra NOK ei gruppe fordi eg stilte spørsmål til ei som solgte et perlemotiv av DONALD!?!? Nei nei, det er ikkje tull….Hun hadde riktig nok tegnet Donald selv på en ruteark, dvs hun hadde kopiert han fra en orginal, men hun hadde tegnet situasjonen han befant seg i for frihånd.…Like fult er det DONALD, og han kødder man faktisk ikkje med – Det trodde eg alle egentlig visste?? Walt Disney liksom…Dette kan koste deg dyrt…Elsa fra Frost har jo vært veldig poppis de siste årene…hun kan du også lage hva du vil med, men du selger henne ikkje…det ER fy fy!

Hvis du syr er det regler også der….Veldig populært å sy f.eks tilbehør til oss som strikker. Vesker og mapper f.eks. Eg vil jo tro at de fleste vet dette? Strikkemapper i Mummistoff, eller Disney, Marvel o.l er faktisk ikkje lov å sy for salg…De som lager stoffet har rettighet til å lage stoff med bruk av merkevarens profil og design, og det er kun stoffet som er lisensiert vekk som er et eget produkt – Du som syr får altså ikkje denne rettigheten.

Det samme gjelder den strikkedesigneren eller garnleverandøren som får lisens til å lage mønster på en, la oss si en ElsagenserEller KvikkLunsj lua…Om du strikker denne genseren eller lua, så har ikkje du lov å selge den, men du kan ha den selv eller strikke den å gi bort i gave. Evn kan du selv søke om tillatelse for å selge,
i mange tilfeller koster dette penger.

For å si det sånn så er det ufattelig mange som bryter denne loven…Mulig de ikkje er klar over det, men la oss si det sånn: Hvis du strikker deg noe hvor du vil bruke et eksisterende design, logo, figur etc DA bør du sjekke om du evn har lov å selge dette uten tillatelse (Mest sannsynlig har du ikkje det) Best å sjekke før du selger i så fall. Har konfrontert veldig mange over tid på diverse salgssider, eller sider hvor man kan spørre om pris på det man har strikket. Reaksjon er som regel: “Hvorfor bryr du deg?” åsså POFF er eg blokkert! *ler*

Forundrer meg litt, HVIS man er en designer av f.eks strikkeplagg eller sytilbehør, hvorfor ikkje finne på noe som man kan kalle sitt eget heller? Alle store merker har jo gjort det en gang og se hvor de er i dag? Hvorfor absolutt bruke noe som allerede er der? Selvfølgelig så skjønner eg om du strikket inn en kjent logo/figur på genser du vil selge så er sjansen større for å få solgt den….Men det er jo ikkje ditt verk? Tenk om du hadde laget din egen kryssedull/Figur og alle ville ha den, det hadde vær mye mer stas vel?
Det har dessuten aldri vært ok å tjene på andres arbeid…så det så…

 

 

GOD NATT

 

 

 

 

Juleklem fra Vibbedille 🙂
Vibbedille på Instagram

3 kommentarer
  1. Så bra,tommel’n opp Gro.
   Det har og irriterer meg noe så grenseløst. En skal ha respekt for andres sitt arbeid og følge de regler som hører med.

   Jeg er ingen designer eller strikker for salg,men synes folk skal respektere å følge det som er riktig og rett,ikke ta seg tilrette og «tru» en kan gjøre hva en vil bare en har funnet,fått eller kjøpt et mønster. Strikket et plagg og legge det ut for salg.

  2. Det der har du rett i, selv om jeg ikke alltid har tenkt så nøye over det.
   Joda, det med å “stjele” et design å kalle det sitt eget, eller å dele strikkeoppskrifter etc.
   Men at det å bruke kjente merkevarer eller figurer til å pryde alt fra strikke-gensere til sallongbord ikke er lov….
   Det har jeg aldri egentlig tenkt over, men det høres jo rimelig ut.
   Greit vi ikke startet “produksjon” av Rolling Stones bordet vi har i kjellerstua. Det er flere som har hatt lyst på det.
   Det er et gammelt teak-bord som vi har melt svart med Bengalakk og så limt på den kjente tunga, logoen til Stones, fra en plakat og lakket over med flere lag klarlakk.
   Det hadde jo ikke vært gøy og fått selveste Rolling Stones på nakken.

   1. Det er akkurat det, selger du f.eks noe meden Disney figur på,Nike, eller Marvel o.l og man blir tatt så kan det bli uløselig dyrt. Greit at Gubben ikkje startet storproduksjon av Stone Bordet hehe Men kult å ha noe ingen andre har 🙂

Siste innlegg