Fint og flott med tenner, men det kan også være et helvete!

 

Me skriver 2020 og fortsatt er det så mye som er tabubelagt at man kan lage et leksikon av det! Hvis du Googler “Tabu blant kvinner”  så får du opp HVA på noen av de første søkene?? Oh Yes: Mensen og overgangsalderen!?! Er det mulig? I 2020?? Alle har det og alle blir eldre sier eg bare, Get Over It!

Men, vettu hva som er skikkelig tabu å snakke om?? Ja alle har det også, noen bedre enn andre, men det er virkelig noe som på flere måter kan defininerer deg som person!

 

Kan du tenke deg hva det er ??

 

 

TENNER!!
Alle har det, men likevel er det vanskelig for VELDIG mangen å snakke om! Det er mye man kan si om tenner, men fytti helvete de kan gjøre livet ditt skikkelig surt til tider! Er det i grunnen noe som er verre enn en psyko tannverk?? Eg bare spør? Ville før født et barn til liksom!! Ja så vondt syns eg tannverk er!

Et smil kan si mye. Ja både et hvitt og et brunt smil faktisk. Ser man et blendahvitt smil blir man nesten vill av begeistring over hvor flott det er, men ser man et brunt smil er det liksom; “Herregud, eier hun ikkje tannkost eller? Åja, de har sikkert dårlig råd, herregud hun må jo fikse det!”

Ser du, med EN gang er ikkje du som person særlig verdt, men et blendasmil der i mot, WOW,
det er jo omtrent suksess herfra til himmelen skal vites.

Selvfølgelig trenger du ikkje har dårlig råd, være arbeidsledig i det hele tatt bare fordi du gjerne har stygge, brune eller råtne tenner. Du pusser gjerne tennene dine 5 ganger til dagen, bruker skyll og tanntråd som alle andre, men okke som så er tennene dine stygge! På en annen side så er det ABSOLUTT dyrt å gå til tannlegen, trenger ikkje legge skjul på det, og det blir hos mangen nedprioritert og det er en SKAM i et av verdens rikeste land! Må bare skynte meg å si det: “Det er på tide å få samme egenandelsordning på tennene som me har med resten av kroppen!” Eg vet at en del diagnoser kan gi reduksjon i utgiftene, men dette dreier seg ikkje om alle som burde hatt en skikkelig runde i tannlegestolen. Det er også tøft å ta grep om disse problemen og dørstokkmila er kjempelang for å komme i gang – Eg vet! Det er ikkje bare dyrt, men det kan også være en smertefull prosess og ergo så kvier man seg og utsetter problemene som vokser dag for dag.

Ok, litt alvor nå! Mangen sliter med vonde, stygge og ekle tenner Skulle gjerne ikkje tro det, men det er absolutt sant! Å nei, det er faktisk ikkje bare de med dårlig råd som sliter. Det er mange måter å slite på, både med og uten dårlig råd, ja for tenner, det er FLAUT! Hva er vel verre enn å gå til tannlegen med stygge tenner?? Man har jo virkelig lyst å krympe seg i stolen og synke ned i et stort hull! Det er flaut å bli “tilsnakket” som voksen ikkje sant? Man føler veldig fort at man kun er skyld i det selv, men det er ikkje alltid at det er tilfellet heller.

“Vel, du må bruke mer tanntråd og så MÅ du børste godt etter hvert måltid” “Oj, den tanna der er jo pill råtten så den må me bare fjerne” “Du må bare slutte å drikke brus for dette er nok mye selvforskyldt”

Selv om en tannlege er der for å hjelpe deg så kan du nok noen ganger føle at du aner litt avsky i blikket,
du føler deg kanskje sett ned på og det eneste du vil er å komme deg hjem og lukke døra,
og glemme alt som heter tenner?

 

BEEN THERE DONE THAT!

 

Resultatet ble at eg hadde det vondt, veldig vondt! Både i tennene og i hjertet faktisk, ja for det var jo ikkje dette eg ville! Eg ville jo bare ordne tennene mine! Å ja, eg var flau, skikkelig flau!
Burde ikkje vært det, men jo. Trodde jo selvfølgelig at det var min feil!
Eg som alltid har hatt fine og ikkje minst hvite tenner!

Eg begynte å spare! Nå skulle tennene til pers på MINE premisser! Det skulle gjøres på min måte ingen andre sin. Eg mente at et tannlegekontor var en plass man kunne kjøpe tjenester, så lenge man hadde penger. Men neida, selv om det er dine tenner kan du ikkje gjøre hva du vil ser du, nei da,
du vet tross alt ikkje ditt eget beste…Hæ?

Det var det eg satt igjen med etter at eg av egen fri vilje gikk på en av byens største tannlegeklinikker. Det er det verste eg har gjort! De var hele 3 tannleger som sto å gravde meg i munnene og diskuterte mulige løsninger, eg hadde bare et ønske og det var å bare plukke ut det som var igjen og erstatte de, sånn type swoop swoop fix ferdig! Å nei, de ville gjøre sånn og sånn, prøve den metoden og kanskje det holder noen år hvis ikkje kan de gjør sånn…NEI sa eg!! Eg orker ikkje mer!! Nei mer tannlege! Eg vil bli ferdig, eg har gitt opp tennene mine, skjønner du ikkje?? Nei…de skjønte ikkjeja for alle ville vel ha tenner?? Ja selvfølgelig, men det trenger vel ikkje være MINE?? Mine tenner gjør vondt, ja de må være syke sa eg, tannlegen bare smilte og lurte sikkert på fra hvilken planet eg var fra. Hekkan eg var så sint! Eg forlot tannlegeklinikken med røyksky over hodet og eg er sikker på at de ristet på hodet av meg. Eg var ganske så knust!!!

Noen dager senere fikk eg en sms fra Tannklinikken: “Tannlege bla bla har satt opp nye timeavtale til deg for videre behandlig” Eg eksploderte jo!! Ringte tvert til tannlegen og ba de slette meg som pasient for me var slettes ikkje blitt enig om noe BEHANDLING! Eg ville ha action, og eg hadde pengene!!

Nå var eg seriøst bunn fortvilet! Hva skulle eg vel gjør når de beste ikkje ville hjelpe på MINE premisser?? Vel, det hadde tydligvis blitt snakket om meg på denne klinikken for etter noen uker ringte det en tannlege…Han var tannlege ved nevnte klinikk, men skulle starte egen praksis om ikkje så lenge og lurte på om han kunne få ta en kikk på tennene min…? Vel, eg hadde jo ingen tannlegen og heller ingenting å tape.

Det første han begynte med da eg kom var å spør hva eg ønsket! Eg fortalte at eg ville kvitte meg med tennene og bare lage nye. Har så ikkje sjokkert ut i det hele tatt, men først ville han ta en del tester. Ok, me satte i gang og ikkje ETT SEKUND følte eg meg flau! Det var et lettelse å få resultatene…Det viste seg at pga medisinene eg hadde brukt i flere år (og fortsatt bruker) ødela tennene mine pga alvorlig munntørrhet. Ikkje bare det, men tennene min holdt ikkje på å skli ut pga dårlig tannhygiene, men pga Periodontitt! Dette var en utrolig lettelse!! Min far hadde dette og mistet også tennene før han var 40,
og dette er arvelig. Endelig følte eg ikkje skam lenger!

Tannlegen min sa nå at det var GODT at eg ikkje følgte rådene til hva de andre tannlegen ville gjøre, nemlig å lage et implantat! Eg kunne pga sykdommen risikere at skruene etter en tid bare hadde løsnet og da kunne sirkuset vært i gang. Det endte med at eg fikk utført det eg ville i utgangspunktet! Eg fikk trekt hele 17 tenner (i narkose) og laget protese, som i gamle dager het gebiss. Vettu?? Eg har ikkje angret et eneste sekund! Slutt på alt det vonde og ikkje minst dyre tannlegeregninger hver gang eg måtte til tannlegen for å slukke litt “brann”. Selve protesen ble laget før tennene ble trekt, de ble laget etter avstøp og foto av hvordan mine tenner var før de ble syke. Eg hadde et ønske om å beholde mellomrommet mitt noe som var enkelt å fikse. Da eg våknet av narkosen var de nye tennene på plass og eg kunne ikkje vært lykkeligere!

Men fortsatt så lurer eg på HVORFOR dette er tabu å snakke om?? Ja spesielt når det er kvinner det er snakk om?? Før eg gjorde dette hadde eg ALDRI hørt om ei dame med gebiss!! Etter eg fikk gjort dette + fortalt om det her på bloggen er det flere som har kontaktet meg! Eg tror det er flere, spesielt damer som lider i det stille med stygge og vonde tenner! Mangen er flaue og de føler mye av det samme som eg følte. Hva er egentlig greia? For helt ærlig? Det er jo bare tenner! Men, akk så lenge de er plantet midt i ansiktet vårt er det sååå viktige og eg er kommer dit hen nå at det er på tide å ta tak i tennene nede!! Den gang da i 2009 ville ikkje tannlegen trekke alt nede samtidig som oppe fordi det rett og slette ville bli for voldsomt. Han reddet det han kunne nede og fikset det som fikses kunne, men nåååå må eg snart ta en ny runde med tannlege…“Min” tannlege er ikkje på samme sted lenger så mulig eg må ta en ny kamp?

 

 

Vel, er det noe eg syns me damer trenger så er det….

 

….en medalje eller flere!! “ler”

Ja for jammen må me ta noen kamper her i livet, men så fikser me det meste også!
Søren heller, mye bra blir gjort og husk me er faktisk bra nok og det er uhørt at noen i det hele tatt skal
gå rundt å være flaue av TENNENE sine!

 

 

HUSK en ting til slutt:

DU ER BRA NOK!
♥♥♥

 

 

 

 

Go`klem fra ei egentlig så ganske tannløs Vibbedille 🙂

7 kommentarer
  1. Lurte på forrige dagen om jeg skulle be deg om et nytt innlegg om dette.
   Jeg også hatt helt gebiss oppe noen år. Nå er det på tide å skaffe det samme nede. Og i likhet med deg måtte jeg ha en ny tannlege.

   Etter en oppklarende samtale om hva JEG ønsket, foretok han en undersøkelse og en sekretær skrev inn på pc’n. Han måtte si 3 ganger at hun skulle skrive “ingen tenner” i over kjeven… Det er tydeligvis ikke vanlig med proteser….

   Jeg er innmari glad for at du er åpen om gebiss! Du når ut til så mange flere enn meg. 💜

  2. Dette var utrolig godt for meg å lese.
   At det faktisk finnes flere folk på min alder som ønsker seg tannprotese eller gebiss.
   Jeg er så letta over å lese dette at jeg nesten griner av lettelse.
   Jeg har mistet mange tenner, satt inn implantat i dyre dommer som så har løsnet osv. ..
   Til slutt har jeg kommet til at et godt gammeldags gebiss i overkjeven hadde vært det som fungerer for meg. I underkjeven har jeg fremdeles de fleste tennene.
   Men tannleger jeg har vært hos er ikke enig. De vil prøve det og det. Ja når de er ferdige med å akke seg over hvor ille det står til og hva jeg har gjort og ikke gjort de siste 50 åra for å havne der jeg er i dag
   Jeg er ei tøff kjerring. Men med kjeften på vidt gap, og gjerne fyllt opp med alle instrumentene på tannlegekontoret pluss et par tre tannleger er det ikke lett å komme til orde..
   Så TAKK snille deg for dette innlegget. Nå skal jeg finne en ny tannlege å KREVE!!

   1. Ja det er akkurat sånn! Man føler seg sååå liten og man føler man er skyld i eget forfall! Eg gikk i flere år eg også og fikset en tann der satte inn en krone der, herregud det ble jo på tusenvis og ingenting så noe bedre ut heller! Når eg endelig fikk det som eg ville betalte eg 25000 for trekking av 17 tenner, fiksing og lapping av de som sto igjen nede + 2,5 t i narkose. Ja og inkl selve protesen som var håndlaget. Pengene betalte eg med glede. Fikk faktisk 6500 kr igjen fra Nav for trekkingen. Det er sånn som tannlegen sender inn når det trekkes. Eg har aldri hatt problem med selve protesen. Du går noen ganger etter at sting er tatt og gomme er leget for å støpe nye gommer på protesen men så er du på egenhånd. Sist eg var hos tannlegen leverte eg bare tennene i luka!! Ikkje tull en gang haha de skulle bare freshes litt opp. ALDRI har noen sett at eg har gebiss og alle blir like overrasket hver gang eg sier at eg har det. Håper du finner en ordning som hjelper deg, det er litt skremmende hvor “hemmet” man blir av å holde igjen et smil…

  3. Tusen takk 👍🥰❤ ble helt skjelven når jeg leste dette innlegget, det er jo meg! Men jeg er ikke der ennå, sliter med å virkelig ta dette skrittet. Har dårlige tenner etter år med munntørrhet, pga medisiner, og periodontitt.. og total tannlege skrekk pluss dårlig råd på toppen, så blir det helt topp! NOT! Begynte behandling for et par år siden, men etter huskjøp/renoveringsobjekt stoppet det opp. Ble liksom ikke første prioritet, for å si det sånn 🙃😳 tannlegen ville sette inn kroner her og der, delvis bro nede og oppe… prisen for 2 1/2 år siden var ca 45.000 😱😱😱 hva Det vil bli i dag tør jeg ikke tenke på . Vurderer sterkt å gå “all in”… min samboer mener jeg bør redde det som reddes kan… Men er ikke så brått sikker på om jeg vil/orker/klarer det. Det er mine tenner (som nå er så fæle at jeg knapt tør smile 😥), min munn og meg selv det gjelder. Men så er det den tabu følelsen da, “nederlaget”… uff, dette ble mye, men har så mange tanker rundt dette. Igjen: takk for at du tør skrive et slikt innlegg ❤ det gå meg kanskje litt nytt mot, til å stå opp for det jeg føler innerst inne 👍🥰😀

   1. Det du skriver her gjelder så mange, meg inkludert. Gro Vibeke har skrevet om mye tabu og det er kjempetøft, det må snakkes om.

    Vondt å se på gamle bilder meg ei smilende dame på, denne smiler ikke mere dessverre.

   2. Ulempen med å beholde noe er jo at det må velikeholdes. Munntørrhet og Periodontitt forsvinner jo ikkje, ikkje med det først i allefall. Underveis kan det dukke opp litt tannverk med påfølgende tannlegebesøk. Eg holdt på slik i noen år, men eg innså nok lenge før tannlegen at dette kommer aldri til å bli helt bra og det ville heller aldri se bra ut fordi det var et dårlig utgangspunkt.

    Håper du finner en løsning som passer deg. Tok en sjekk på priser i dag og f.eks en protese oppe koster ca 8000 (+ det teknikkeren skal ha) så det er jo ikkje helt spinngale når du tenker på hva man betaler f.eks kun for en krone!

    Skjønner veldig godt at det er tøft, det er egentlig bare å bestemme seg, hoppe i det og la det stå til! Etter på vil skuldrene senke seg og du kan bare slappe av med et stort smil <3 Det er også mulig å få betalingsavtaler med tannleger 🙂 Er det noe du lurer på ang dette kan du bare sende meg en mail <3 Den gang da skulle eg ha ønsket eg hadde noen å spørre for eg kjente som sagt ingen som hadde gjort det eg ønsket å gjøre.

  4. Flott at dette temaet blir tatt opp. Tannhelsetjenesten burde ha samme ordning som vi har når vii søker leger. Vi skulle ha sluppet å blakke oss totalt!
   Jeg har vel betalt 76 000 kr for og få fikset tennene. Tannlegeskrekk og periodontitt som er kronisk. Heldigvis kom jeg til en topp klinikk og fikk behandling akkurat som jeg ønsket. Skrekken ble kurert og jeg valgte bro oppe. Veldig fornøyd med den løsningen. Går til kontroll 2 ganger i året og kan trygt smile. Men alle som vurderer og få ordnet tennene sine må legge fram sine ønsker for hvordan de vil ha det.

Siste innlegg