DET GJELDER Å VÆRE VÅKEN NÅR MAN ER SYK!

 

Hvis du har tenkt å være syk så må du virkelig være våken, ja og da mener eg ikkje bare oppe å gå, men SKIKKELIG våken! Helst bør det opprettes en studielinje på Høyskolen som heter
*Hvordan leve som syk* 🙂 Ja for er du en kroniker av enten det ene eller andre slaget da MÅ du følge med og være opplyst til en hver tid! Du må ikkje stole full og helt på legen(e) at han/de gjør det som kreves for at DU skal få det som du har krav på. Det er slettes ikkje sånn at alle legene alltid er oppdatert på de aller siste lover og regler som angår deg som pasient.

 

GARANTERT at det sitter veldig mange syke rundt om forbi som egentlig har krav på, la det være seg enten hjelpemidler eller dekning av medisiner, men de VET IKKJE at de har krav på det!
De blir heller ikkje opplyst om at;

“Hør her du, hvis du sender inn denne og denne søknaden, ja da får du ALT du trenger”
Nop, sånn er det ikkje, du faktisk følge med selv 🙂

Nå er det så lenge som 17 år siden eg ble ødelagt på sykehuset og egentlig føler eg meg heldig
i forhold til både NAV, sykehusen(e) og fastlege. Mye av grunnen var nok fordi eg hadde en advokat
og regnskapsfører som ordnet det meste de første årene og ikkje minst fastlegen. Likevel har det vært noen skikkelig nedturer inni mellom og da er det som oftes NAV som har kommet med nye og helt ut på jorde vedtak som har satt både meg og mine ganske fullstendig ut av spill! Det er i slike situasjoner du virkelig har behov for å være frisk når du er syk, men de aller fleste er ikkje det! Det å stå i mot f.eks NAV og dere regelverk er en heltidsjobb hvor du må være LYSvåken og fullstendig på hogget!

Som en kronisk smertepasient så er medisinen din et sårbart område som veldig ofte ikkje tåler å bli tullet med for det er de som gjør at du i det hele tatt klarer å stå opp og ha en brukanes dag!
MIN hverdag er avhengig av dette! Det er ikkje det samme som at EG er avhengig (på den negative måte!) Bare for å si det; Bruker du sterke medisiner så er du avhengig etter 2-3 uker, men det er ikkje ensbetydende med at du er misbruker. Måtte bare poengtere dette for eg vet om flere som er livredd for at allmenheten skal vite hva de bruker i frykt for å bli stemplet!

En ting må du være klar over; Det er mye medisin som man har krav på at skal dekkes, for selv om gjerne den ene pakken ikkje koster ei formue så kan eg love deg at det blir en formue i løpet av året!
Det kommer også nye regler/vedtak på denne fronten og her gjelder det å følge med! Eg har alltid trodd at ALT var i den skjønneste orden, eg får nye resepten hver 3.mnd, henter medisinen på apoteket og hvert 2.år går det søknad om godkjenning fra legen til Helfo nesten av seg selv.
Forrige måned ble det tatt en stikkkontroll på AKKURAT mine resepter av en årvåken Apotekteknikker og jammen var det en del som IKKJE stemte! Dette resulterte i at eg KUN fikk ut halvparten av mine medisiner og resten måtte eg betale for- Noe som blir ganske mye penger etter hvert!

Etter det nye regelverket fra Helfo som kom høsten 2016 kan en fastlegen kun skrive ut en døgndose opp til 100 mg orale morfinekvivalenter, er det over, ja da er det f.eks Smerteklinikken som må søke.
Eg er over så ergo bør min søknad komme fra Smerteklinikken, noe eg ikkje ser på som et problem
og det skal heller ikkje være et problem. Likevel er det skjær i sjøen som gjør at eg mest sannsynlig må kontakte Smerteklinikken selv…Sånn bør det heller ikkje vær!

Når eg så tar dette opp med legen mener han at han har fått godkjent hele min døgndose
(som altså overstiger) men det kommer an på HVORDAN man leser vedtaket mitt fra Helfo.
For der står det svart på hvis; “Overstiges døgndosen 100 mg OMEQ da må pasienten betalte for det som er over” Slettes ikkje vanskelig å skjønne i det hele tatt, men det er vanskelig å prøve å forklare dette og at det ER begått en eller annen feil

Det eg nå har gjort er at eg har lest meg skikkelig opp på nett og printet ut alt som relevant!
Jobben min nå er å sette meg skikkelig inn i dette før eg igjen skal ta det opp med legen. Dette er en jobb eg slettes ikkje skulle ha gjort, men eg er ikkje intressert i å “diskutere” hver gang eg er på apoteket for det kan fort bli ubehagelig når man står ved en åpen disk. Eg VIL ha mine papirer i orden!
Det som skjer hvis apoteket bare gir meg alle medisinene er at de får problemer med Helfo. det skal være helt unødvendig at noen skal ha problem med dette når det så enkelt kan ordnes.

 

Så til slutt vil eg bare gi deg et GODT råd:
Får du en mail eller et brev fra Helfo, les ALT! Er det en link det henvendes til i mailen,
klikk deg inn å les! Sett deg inn i dine rettigheten for da er du litt skolert i forhold til
å ta opp evn problem med legen din! Som sagt, dette burde jo egentlig vært unødvendig for man skulle tro at legene du har kontakt med har kontroll, men av og til er virkeligheten en annen.

Med dette mener eg ikkje at legen(e) med vilje gjør feil, det kan være så enkelt som om at de ikkje har lest de aller siste oppdateringen, derfor skal DU gjør det 🙂

Er du for syk til å orke å holde deg oppdatert får noen rundt deg til å sette seg inn
i regelverket og hva du måtte ha krav på

Nå går det i allefall trill rundt i en firkant i mitt hodet etter å ha lest en del hehe
Derfor er det nå beina høyt og jobbe med å hente meg inn igjen for i morgen er det duket for en koselig tur til Stord og hente hjem DibHassan! Før me drar der i fra skal med se på Graderingen!
Det blir skikkelig spennende! 🙂

LYKKE TIL OG GOD BEDRING!

Go`klem fra ei Sliten Vibbedille 🙂

0 kommentarer

Siste innlegg