Hvordan sparer du penger i hverdagen?

 

Over alt skrives det “Hvordan spare penger på ditten og datten”, spesielt er det et hett tema å spare penger på mat og det å ta smarte valg. Å ja, det mangler ikkje på “Smarte Valg” for å si det sånn, men så er det ofte slik at det som passer for meg passer ikkje for deg, ikkje sant? MEN, en ting eg kjapt fant ut var at det er ikkje tilfellet av jo flere app`r man har på mobilen jo mer sparer man, i noen tilfeller kan det være stikk motsatt. Bruker man sunn fornuft og kjøper mat/varer som man spiser og bruker, det er da man sparer penger.
Slik funker det i grunnen best i vår husholdning.

Eneste app`n eg har som gjelder handling er “Mattilbud” og eg pleier sveipe gjennom hver gang me tar ukehandelen. Eg kjøper kun matvarer som er på tilbud hvis det er en vare eg likevel hadde kjøpt, ser ikkje vitsen med å kjøpe noe bare fordi det er på tilbud? Dessuten må eg alltid sjekke den 50% boksen som både Kiwi og Rema har 🙂 Har gjort noen kupp der, men heller ikkje fra den plukke eg varer som
me vanligvis ikkje kjøper eller spiser.

Der eg kan benytter eg meg også av butikkens egne
“Billig”merker som Landlord og FirstPrice 🙂 

Her i huset spiser me veldig mye grønnsaker, og der sparer eg en del på Rema med tanke på Æ-app`n, det er ikkje noe eg sjekker på forhånd for grønnsaker skal me ha uansett. Nå på våren og sommeren handler eg en del grønnsaker på Gartneriet rett her borte. Det koster ikkje mer enn butikkene og selv om butikken har tilbud på tilsvarende grønnsaker velger eg likevel Gartneriet. Da vet eg at varen er dagsfersk og kan ligge desto lengre
i kjøleskapet f.eks. Tomater skal f.eks være faste og ikkje myke…

 

 

 

 

Dessuten har eg jo et eget “Gartneri” om sommeren og me spiser jo alt her i fra. Om det har noe særlig effekt på mat“budsjettet” har eg ikkje sjekket, det blir vel mer at det eg høster her kommer i tillegg.

 

 

 

 

Hvis man ønsker å spare i matbudjsettet er det jo egentlig noen Grunnregler som eg forholder meg til:

-Kjøp kun matvarer som blir spist og ikkje fordi de er på tilbud
-Handle 1 gang i uka
-Kast minst mulig mat, og da helst ingenting.
Me kaster egentlig skremmende lite mat!

-Frys evn rester og vær flink å bruke det ved senere anledning
-Ikkje kjør flere km i uka for å hente deg et måltid som er i ferd med å bli kastet. Eg ser ikkje verdien i det? Ja annet enn at du da evn unner deg noen godt som du vanligvis ikkje hadde kjøpt. Hvis eg skulle gjort det samme ser eg bare at vinninga går rett opp i spinninga. Bensin, bom og ikkje minst TIDEN – Eg kunne garantert laget tilsvarene hjemme på mindre tid enn det det tar å kjøre å hente…

Så fra mitt ståsted ser eg ikkje at det er penger å spare på dette?

 

 

 

 

Matvarer eg f.eks kan kjøre et stykke for å kjøpe er kjøttdeig og lammelår 🙂 Her er det ofte Obs som har gode tilbud på dette. Da handler eg gjerne både 10/20 kjøttdeig og gjerne 5 lammelår, alt etter hvor mye plass me har
i fryseren på tidspunktet. Har du kjøttdeig i fryseren kan du fint lage middag uten å måtte gå på butikken. Me er flinke til å ha råvarer hjemme stort sett alltid selv om me kun handler en gang i uka. Andre ting eg som regel alltid har i fryseren er kylling(div produkter), fisk (div produkter), okse/lammekjøtt + me har alltid masse bønner/linser av forskjellig type. Selv om me kjøper en del lammelår vil det ikkje si at det blir helstekt og satt på bordet hver gang det skal spises. Her blir lammelår “renset” og fordelt på mange middager. Så fryses kjøttet i porsjoner som senere tas ut til f.eks å lage diverse gryter. Da kan du si at et lammelår som gjerne kostet 200 kr på tilbud blir forvandlet til mange middager og ganske mye er spart.

Når eg lager middag lager eg alltid mye og alt for mye, med vilje. Det blir ikkje så mye dyrere når du likevel har handlet råvarene. Ta f.eks den fantastiske Chiligryta som eg lager innimellom. Den er ikkje dyr, men den er knall god og ikkje minst næringsrik – Du blir skikkelig mett! Eg lager ei diger gryte og når alle er forsynte fryser eg resten i porsjoner. Dette gjør eg med det meste eg lager så vanligvis står det flere bokser i fryseskapet med diverse middager. Da slipper man å lage middag hver eneste dag, dvs man spiser mat som man kjøpte på et tidligere budsjett, ergo sparer man penger på det inneværende budsjettet hver gang man tar middag fra fryseren 🙂
Det er jo heller ikkje noe særlig mer jobb å lage mye når du likevel er i gang.

På den måten blir det ikkje så ofte kjappe løsninger i form av gjerne en middag som hadde blitt “dårligere” fordi man ikkje orker å lage middag (les; osteskiver i mikkeren). Siden me fortsatt har ungdom i hus som f.eks elsker en pizza mens han gamer benytter me oss når det er tilbud på det. Greit å ha om det ramler inn med kompiser eller om lysten på noe snack skulle dukke opp. Når det gjelder brød f.eks kaster me ingenting, takket være MOI! hehe Etter at me fikk de nye kombiskapene på kjøkkenet har det blitt enklere å handle litt mer for å ha i fryseren. Et brød blir delt i 4 ca og fordelt i poser, der med tas det kun ut det som skal spises. Eg så meg ganske irritert tidligere på brød som ble både tørt og grønt i matboksen.

Brus er også noe me handler extra av hvis det er gode tilbud, det gjelder også andre ting som har god holdbarhet. Greit ha litt av det meste i tørrskapene når målet er å handle en gang i uka. Syns me har blitt flinke på dette og etter en kjapp utregninger ser eg at me ligger på en ca 5-6000 kr i mnd i matbudsjett. Dette er også inkl vaskemidler og hygieneprodukter. Når Europris har gode tilbud på f.eks vaskemidler benytter eg meg av det.
De har det denne uka og eg trenger litt påfyll 🙂

En annen åpenbar ting som har hjulpet VELDIG på vårt budsjett er jo at me sluttet å røyke for snart 3 år siden!! Selv om me begge er ufør vil eg si at økonomien gradvis etter røykeslutt har blitt mer og mer romslig og det er eg ganske stolt over. Ei badla (1 tobakk) koster i dag ca 300 kr, for 300 kr kan i allefall eg lage 5 gode middager med kjøtt/fisk og grønnsaker. Du kan si eg har lært at; Uansett hvor mye/lite man røyker så er det MYE
å spare om man slutter 🙂 Får mye mat for “Tobakkbudsjettet”.

 

 

Avsluttningsvis?
Vær fornuftig, lag mye mat og ikkje handle
BARE fordi det er på tilbud 🙂

 

 

Go`klem fra Vibbedille 🙂
Vibbedille på Instagram

4 kommentarer
    1. Min måte å spare penger på er å knekke beinet så jg ikke kommer meg ut på shopping.
      Spøk til side.
      Jeg handler kun ting som står på handlelista.
      God rutine fra den gang jeg handlet med to slitne barnehagebarn etter endt arbeidsdag. Da vardet to unger opp i handlevogna og rask gange gjennom butikken mens de tingene som sto på lista ble lagt i vogna.
      Fremdeles går jeg slavisk etter lista når jeg handler. Og selvsagt vet jeg hva jeg skal ha til middag før jeg går inn på butikken.

    2. Du har så uendelig rett. Det som er viktig å huske på er at et kupp koster også pæng 😅

    3. Enig med det du skriver! Kjøp på tilbud det du likevel bruker, produktene går ofte syklisk på tilbud. Ha en matbod eller et godt skap til oppbevaring, vær flink til å rullere slik at det gamleste brukes først. Er ikke datofreak selv, lukter/ser på maten for å vurdere, men vet mange utelukkende ser på dato. Les gjerne artikler om holdbarhet på mat. Bruker appen eTilbudsavis, der samles mange tilbudsavisene. Kjører litt hvis det er mange gode tilbud som jeg trenger, ellers handler jeg i de butikkene jeg har i gåavstand hjemmefra. Der vi kan spare mest er som du skriver å spise maten vi har kjøpt og ikke kaste mat! Godt for både lommeboken og miljøet. Mye mat kan kjøpes i store pakker, som enslig kjøper jeg stor pakke, bruker gjerne litt plastfolie til å skille f.eks. kyllingfilet og fryser flere i samme pose, stor pakke er billigst for kiloen. Husk å sjekke kiloprisen! Og ikke velg bort de billige grønnsakene, de hadde blitt kastet hvis vi ikke kjøper de. Og kjøpe på slutten av sesongen når det er salg, og lagre til neste.

Siste innlegg