Tar du deg skikkelig betalt på Julemessa?

 

Vet at det strikkes og hekles for harde livet rundt omkring i det ganske land for å kunne stille ut på Årets Julemesser.  For mange er dette en stor begivenhet, men det er også en god slump å putte i lønningsposen.
Vet også at mange kun er med på messer for kosen, vel og greit nok, men vurder dine priser godt.
For selv om du koser deg ødelegger du også for de som på mange måter lever av dette, eller har det som en god biinntekt. Dette er så absolutt en diskusjon me ikkje kan ha for ofte og siden det nå står messer/markeder
i kø frem til jul er det dags for en oppfriskning:

Får en strikker betalt for det hen eventuelt velger å selge? I mange tilfeller blir det faktisk bare sett på noe som er “Hjemmelaga” og det på en nedlatende måte! Det er så GALE i enkelte tilfeller at det er til å få makk av! “Du gjør jo ikkje annet enn å strikke, hvorfor kan du ikkje da bare strikke den jakken til meg?” Ja den har vel me fleste fått slengt etter oss, eller hva? For ikkje å snakke om når du skal strikke noe for en du kjenner og vedkomne skal betale deg for “jobben” og hen får HAKESLEPP når du nevner prisen du vil ta! Ja de tror me strikker for knapper og glansbilder og DET er en av grunnen for at eg selv ALDRI strikker på bestilling! NOP! Da strikker eg heller og gir i gave. Ellers har eg jo fått hørt det litt at eg er dyr når eg lager andre ting…Hmm…Bare eg vet hvor mye arbeid og tid som ligger i det eg selger, så da venter eg heller på riktig kjøper i steden for å sitte
å “gi bort” det er legge sjela mi i 🙂

Men la oss nå ta en prat om den der betalinga! Det er virkelig noe som stadig er et problem med diverse uenigheter… La oss si du strikker ei kofte/genser for noen, da syns eg virkelig du skal ha mye mer enn garnprisen tilbake? Ikkje det? 🙂 Eg gremmes når eg leser på “StrikkeSalgs Sidene” på Facebook! Noen legger gjerne ut en lekker genser og spør; “Hva kan eg ta i betaling for denne som eg strikket?” 90% av svarene går i noe som dette; “Det kommer an på hvilket garn du har brukt” Hva i huleste har garnet med jobben som er gjort?? HÆ?? Jobben er da for pokker den samme enten det er Sparkjøp garn eller om det er Rowan sitt, ikkje det?? Eg kjenner eg koker av slike svar og eg må seriøst sitte på hendene for ikkje å lange or meg! Derfor er det så herlig med denne bloggen min hvor eg kan skrive så og si akkurat hva eg vil, så la meg forklare litt for de uvitende:

 

Eksempel 1:

Ei kjekk dame strikker en Marius i str L, Ok? Hun strikker den i, la oss si i SMART Garn fra Sandnes. Smart garn koster 59 kr pr nøste og i en genser str L går det, la oss si 18 nøster totalt, ok?
Da blir regnestykket slik:

Arbeidpenger: 1.500,-
Garnkostnader: 1062,-
TOTALT: = 2562 kr

2562,- kroner er det kunden må betale, Ok?

 

Da tar me eksempel 2:

Samme senario, Marius Str L, OK? Denne skal hun strikke i Safir Garn fra Sparkjøp. Samme antall nøster og regnestykke blir slik:

Arbeidspenger: 1.500,-
Garnkostnader: 538,.
TOTALT: = 2038,.

Altså kunden betaler 2038 kroner, ok??

 

Da lurer eg på, hvordan kan da noen si du skal ta 500 kr i “Lønn” for å ha strikket denne genseren??
Det er meg en gåte hver eneste gang! Noen får sikkert sjokk av å se at ARBEIDSPENGENE er de samme uavhengig av garn, merkelig, ikkje sant?

 

Les også“HÆ? STRIKKER DU AV BILLIG GARN?”

 

 

Altså, dette er til deg som ønsker å tjene noen kroner i året på å strikke for andre: Skriv en liste over ting du kunne tenke deg å ta bestilling på, kom så frem til arbeidspenger du syns du skal ha, der etter får garnprisen være opp til kunden, ikkje sant? Enten kunden kommer med garnet selv eller om dere blir enige om hvilket garn som skal brukes, men uansett skal du ha dine arbeidpenger, skjønner? Vet i allefall èn ting:
Eg hadde aldri strikke en Marius str L for 500,-! È du løyen eller?

Me må begynne å respektere arbeidet me legger ned i et strikkeplagg! Jada, mange strikker kun for kosen og er bare glad om de får noen kroner, men man har jo uansett betalt for garnet, hvorfor skal man da selge plagget billigere enn den prisen?? Mange ganger når eg er på f.eks Julemarkeder får eg en klump i magen! Der ligger deee lekre strømpene eller vottene til 50,- kr paret!?? Du som selger så billig, føler du virkelig at jobben du gjør er så dårlig? Eller at arbeidet ditt ikkje er verdt mer?? Syns det er ganske sørgelig skal eg være ærlig! Me må lære oss å sette pris på alt det flotte både du og eg strikker.

Mange unnskylder seg med at; “Ja, men eg strikker så mye så eg er bare glad hvis eg får dekket kostnaden på garnet” Men i det store bilde så latterlig gjøres StrikkeKunsten! Ser du ikkje det? Hvis det på nabobordet ved samme Julemarked ligger sokker til 250 kr paret vil jo folk tro at den personen er spinnhakka gal! Men egentlig, så er det en helt Fair pris for et par fint strikka gode sokker! Slettes ingen Upris i det hele tatt.

Det er en selvfølge at plagget du skal selge er fint strikket uten feil og fint monter for å kunne ta en rettferdig pris. Er det en feil i genseren f.eks kan man slå av litt på prisen, det gjør de også i butikker

En hjemmestrikka genser skal være noe spesielt man unner seg og hvis man ser hva f.eks en ferdig strikka genser på nettopp Garnbutikkene koster så vet man at man kan ta seg mer betalt enn 500.

Ofte blir gjerne en genser som trenger opp til flere farger veldig dyr fordi hvert enkelt nøste koster ganske mye. Hvis kunden da syns det blir alt for dyrt fordi du vil ha dine 1.500 for arbeidet, ja da får vedkomne finne seg et rimeligere garn eller rett og slett strikke den selv. Ja for du skal jo ikkje ha dårligere betalt
fordi kunden ønsker et steindyrt garn. Er me enig?

Kan me nå i allefall være enige om å sette mer pris på det me strikker? Andre kunstnere tar seg betalt så hvor ikkje? Strikking ER kunst! Ikkje bare det, men det er også mye arbeid! Selv om me som oftes KOSER oss under prosessen betyr ikkje det at det me lager er mindre verdt! Tvert i mot! Det er lagt noen dråper Kjærlighet ned i hver eneste maske fordi me elsker det me holder på med og da skal man jammen med stolthet kunne selge det, ja for det er ikkje bare noe hjemmelaga ræl som noen ser på det som.

 

 

 

LYKKE TIL PÅ ÅRETS JULEMARKED
OG KOS DEG MASSE!

 

 

 

 

Go`klem fra ei Vibbedille 🙂
Vibbedille på Instagram
Vibbedille på TikTok

9 kommentarer
  1. Du skriver så mye fornuftig.er imponert over deg.jeg får strikka olgenser av en nabo.betaler villig 1500.garnet og mønster har jeg selv kjøpt.men har ikke tålmod til å strikk store ting.blir sokker og selbuvotter.ha en superfin dag.

  2. Helt enig i allt her,selv har jeg vanskelig med og prissette,men legger meg på sånn ca/samme som andre eks.på Messer.

  3. Jeg er med på messer i regi av Husflidslaget.
   Der har vi en prisliste vi går etter, slik at alle legger seg på samme pris. Voksne sokker med langt skaft ligger nå på 325 – 350kr.
   Jeg har solgt to par de siste dagene til den prisen.
   Så opplever vi at på samme messe står en dame ved siden av og selger til halve prisen av hva vi gjør. Da er det ikke så enkelt.

   1. En prisliste burde vært på alle messer, i allefall en ca prisliste slik at man unngår å stå ved siden av noen som selger til 50 kr paret – Da er man nesten dømt til å ikkje få selge om man selv prissetter høyere. Hva man selger for til naboen er helt greit og ingen har noe med det, men stiller man på messer bør man ha en enighet hvis ikkje vil for alltid strikkeplagg bli solgt for småpenger.

  4. Ja dessverre er det noen som selger til en pris som kun dekker garn kjøpt på salg. Men det er jo noen som er i den helt andre enden av skalaen også, hvor man rister på hodet og lurer på om de har røka de sokkene eller kun strikket dem.
   Føler at jeg har en grei pris. Sokker 250, om de ikke er ekstra lange opp på legge, ankelsokker rimeligere. Gensere/ kofter er arbeidspengene 1500-1800 og noen ganger mer hvis de er isydde ermer og ekstra mye mønster i tynt garn.
   Noe jeg har funnet ut at jeg ikke skal selge for salg er luer og skjerf/ sjal. Der er ikke det store flertallet interessert i å gi en fornuftig pris. Et godt eksempel er Sofie scharf strikket i originalgarnet (til meg selv). Tok det med på hobbjentetreffet og spurte de andre hva de ville tatt/ gitt for det. Utfra spørsmålet fra meg viste de at her var et lite aha. Kjøpte garnet på tilbud, hvis ikke ville garnkostnadene ligget godt over 400. Tipper ingen ville betalt det pluss arbeidspenger for det. Noen tippet på 350 som en grei pris. Så nei, vi drevne strikkere vet ikke alt om kostnader vi heller.
   Så i gå på en salgsside. Damesokker 38/40 til 70 kroner. Jeg knurrer og får vondt.
   Klem fra Liv

   1. 400 for garn til Sophie scarf? Går jo med mindre enn 40 gr… ihvertfall de jeg har laget, ikke originalgarn som jeg ikke kjenner til.

    1. Her ble nok engelskkunnskapene mine avslørt. Ikke scarf, men shawl. Gikk 250 gram Str. M. Full pris var kr.124 pr. nøste. Husker ikke nå hva garnet het

  5. AMEN, sier jeg bare! Fortsatt er 1500kr “lite” arbeidspenger for en genser, hvis man tar jobben som er lagt ned i betraktning. Jeg tar ingenting for bestillingsjobber til mine nærmeste (søsken, mor/far, gubbelure, barn), og jeg strikker særdeles lite på bestilling, men OM jeg gjør så ønsker jeg å ha igjen for timer med prakk og studering av mønster..

   1. Eg bruker 1500 som et utgangspunkt, da er evn genseren eg strikker veldig enkel og lettstrikket. Er det mye mønster, mange farger, mye struktur som i seg selv tar extra tid, vel da øker denne “grunnprisen”. Med disse betingelsene bør også plagget man strikker være feilfritt og pent strikket. I tillegg kommer jo evn montering og garn 😀

Siste innlegg