Det er nesten som når man går gravid…husker det godt, for da syns eg jo det var gravide over alt! *ler* Det samme nå, eg er på 3.året med alle endringene eg har gjort i eget liv, og ser bare flere og flere som prøver seg på det samme, flere og flere kommer seg ut på tur, mange ønsker en god helseeffekt – Ikkje nødvendigvis ned i vekt, men bare å blir mer sunne i kroppen. Når man ønsker en varig endring er i grunnen det først og beste tipset (basert på erfaring) å ikke gå for hardt ut! Da er det lite sannsynlig at det blir varig. Gjør små endringer, hvis det føles bra så fortsetter du, gjør flere endringer, kjenne på det før man fortsetter til man selv føler at NÅ har eg faktisk et rikt kosthold som eg enkelt kan varieres, kose seg med + at man blir god og mett. Et kosthold er veldig individuelt. Lite vits i at eg f.eks legger ut en såkalt dags-/ukemeny på hva eg spiser, hjelper jo ikke deg om du ikke liker det eg liker – Dette må du finne ut av selv. Eg fant fort ut at det tok litt tid før eg skjønte hva som var fornuftig i forhold til å gå sakte ned i vekt, og holde vekten. Dette med proteiner, fett og kcal er ikke bare bare. Før man setter en øvre grense på hvor mange kcal man skal spise pr døgn for å gå ned i vekt må man neste vite hvor mange kcal man brenner i løpet av et døgn – Logisk, sant? Eg hadde en periode hvor eg fokuserte på proteiner, men fant fort ut at det var dumt….eg klarte ikke “bruke” alle proteinene eg spiste, og gikk der med opp i vekt. MEN, proteiner er viktig, spesielt for oss som er litt voksne, muskler svinner hen jo eldre man blir så det er greit å i allefall gjøre et forsøk på å beholde det man har 🙂
Eg har over tid funnet ut at 1500 kcal i døgnet er det magiske tallet for meg. Det er faktisk 1500 kcal kroppen alene trenger i løpet av et døgn, og på en rolig dag uten tur eller treninger brenner eg ca 2000, gjerne litt i underkant – Dvs at eg får et underskudd på 4-500 kcal og da vil man gå ned i vekt….rolig ned i vekt. Det som er “kunststykket” er jo å spise smart hva gjelder de 1500 kcal, man vil jo ha mest mulig mat, ikke sant? Ut over det kan du forså vidt spise akkurat hva du vil, men…det lønner seg å være smart – Dette trenger litt trening, og man lærer hele tiden. Man glemmer f.eks fort hvor mang kcal det er den oljen du tar i stekepanna for å steke kyllingen, eller grønnsakene – Fort gjort altså. Når en olje inneholder ca 900 kcal pr 100 gr blir det fort mye.
Eg veier alltid opp 10 gr, bruke pensler stekepanna, selv om eg ikke bruker
alt olja regner eg 10 gr i regnestykket mitt.
Den aller første store endringen eg gjorde var å kutte ut mel og sukker ( Feb/mar`23-Da forsvant også pasta, potet og ris) – Litt brutal i starten, men det gikk seg til og nå savner eg det ikke. Dette gjorde eg fordi eg har fjernet skjoldbruskkjertelen og har lest flere steder at det kan være lurt om man vil ned i vekt ved lavt stoffskifte. Det som eg har funnet ut i forhold til middagsmåltidet er at eg er lenger og bedre mett uten den karbodelen av måltidet 🙂 Har eg f.eks kjøtt til middag blir det litt mer kjøtt og eg har alltid veldig mye grønnsaker til, enten i form av salat eller kokte grønnsaker, spiser masse grønnsaker hver dag. Bruker eg søtpotet til, jevner eg det ut slik at eg ikke tar extra kjøtt (pga kcal-mengden). Lærer hele tiden, og eg merker at matvarer forsvinner gjerne fra kostholdet mitt i perioder for så å komme.
EN grønnsak som har vært med neste hele tiden er jordskokk! Muligens en sær/rar og merkelig grønnsak, men eg elsker den!! Den kan du koke som potet (Trenger lang koketid) Stampe den sammen med kokte gulrøtter f.eks og lage “potet”stappe. Eg skjærer den ofte i terninger sammen med søtpotet og steker i ovnen – Njudelig! Steker eg grønnsaker i stekepanna skjærer eg jordskokk i tynne skiver, steker de alene først, når de begynner å bli brune tar eg de ut og legger på kjøkkenpapir mens eg steker de andre grønnsakene. Når eg så skal spise legger eg jordskokken opp på grønnsakene – Crispy og snadder! Ha gjerne litt salt på 🙂
En annen matvarer eg bruker ofte er byggryn, kan jo bruke den til mye! Enn så lenge spiser eg byggrøt hver morgen (Er litt hekta der!) Men eg bruker også disse gryna ofte i middagen. Det beste er å legge de i bløt kvelden før, det korter godt ned på koketiden. Min favoritt er å skjære en rød og en grønn paprika i store biter, rødløk i stor biter, jordskokk, sukkererter delt i 2, blander inn chiliflak, salt og pepper. Steker alt sammen, når det er ferdig tømmer eg en sånn liten pose med spinat over, setter lokket på og det står på svak varme til spinaten enkelt kan blandes inn. Dette er da det eg har ved siden av f.eks kyllingfilet 🙂
Min variant av denne middagen inneholder kun 78 kcal pr 100 gram!
Måten du regner dette ut på er å veie alt du skal ha i stekepanna. Eg har alltid en post it lapp med på kjøkkenet, det hele blir en vane. Når du skal veie alt så regner du ut totalmengden av kcal og vekten av maten. La oss si det blir totalt 1500 kcal og alt du har laget veier 800 gram. Da blir det 1500 / 800 X 100. Dette blir da 187 kcal pr 100 gr. (<—Dette er altså kun et eksempel). Skal eg f.eks spise 2 knekkebrød så legger de rett på vekta, nuller ut vekta og legger på osten, nuller ut vekta igjen å legger på paprika, eller f.eks syltetøy om eg har brunost på. Det trenger ikke være vanskelig ser du, når du har gjort dette en stund så kjenner du flere
og flere matvarer og den innhold.
Dette er en favorittmiddag om dagen !OMG det er sååå digg!! Her har eg stekt 100 gr karbonadedeig med litt tacokrydder, 300 gr søtpotet i terninger sammen med 80 gr jordskokk i terninger. Disse steker i ovnen med bitte litt olje (Bruker kun Odeila rapsolje) + salt og pepper. Til dette har eg en lett salat, ca en halv hjertesalat, en halv rødløk, i tillegg har eg 100 gr mager cottage cheese. Dette er en super middag etter en 4-5 t fjelltur! Når at er på tallerken tar eg ca 20 gr honning i stekepanna med en hel tc med chiliflak, la denne smelte slik at det blir tyntflytende…tøm det så over maten!! O`la la!! Hele denne middagen med min mengde kom på 600 kcal, totalt den dagen spiste eg 1354 kcal – Du kan si middagen holdt meg mett lenge 🙂
Har du problem med høyt kolesterol kan dette være noe for deg også!
Dette er også en favoritt: 200 gr cottage cheese og 1 egg. Bland det godt, eg tar det ikkje i maskinen for osten i cottage cheese smelte jo uansett i ovnen 🙂 Av dette fikk eg disse 3 “bunnen” på en ca 12-15 cm i dia. Strødde litt mager Jarlsberg over. Steker på 190 gr i ca 30 min, følg med for det er ikke godt om de blir for svarte. Men, de skal bli litt svidde for hvis ikke blir de bløte inne. Når eg spiste akkurat disse brukte eg de som et hamburgerbrød på en måte. La masse salat på, tynne skiver med stekt kyllingfile, tomater etc. I kveld skal eg også la dette, men eg skal ca halvstekt de, ta de ut å lage de som en pizza før g steker de ferdig 🙂
Jammy jammy! Skal spise de med salat ved siden av.
Snop, chips og diverse er det ytterst sjelden at eg spiser, og helt ærlig; Eg savner det ikkje noe særlig. Prøvde meg på litt av snopet etter ungene i påske —> Det ble vondt i hodet og en kropp på høygir!! Chips kan eg godt spise om eg crawer, blir jo litt kvalm, men heller det enn sukker. Anyway, blir eg litt sugen på kvelden lager eg en skål med 100 gr cottage cheese, en neve blåbær, 100 gr YT bringebær yoghurt og så topper eg det med frosne granateplekjerner! Det er snadder! Et annet tips er å kjøpe en pose med sukkerfri jordbærgele, tøm en pakke røde druer i en skål og tøm gelepulveret over, sett i frysere og ta de ut når de er halvveis harde! HEKKAN det er godt!
Har fått en del mail akkurat om ting som dette; Hva eg spiser og hvordan eg har tatt av, er det noe som selger er det tips til fjerning av magefett, fit til sommeren etc...Helseguruer blir millionærer haha Vel…etter å ha styrt med dette nå i over 2 år har eg kommer frem til at eg stort sett spiser god mat, kan også spise mye mat, om det tar litt lengre tid å gå ned kjenner eg at det ikke bryr meg. Som man vet er det vanskeligere å hold vekta – så da er det greit å bruke tid på å innarbeide god vaner 🙂 Helt ærlig? Hva eg veier har ikke sååå mye å si lenger, eg kjenner at kroppen er mye sterkere og eg føler meg bra. Vil jo selvfølgelig anbefale å ta med litt aktivitet i endringene du ønsker å gjøre. Mitt triks er å gå tur. Eg går oftes lange/tunge turer, mens andre ganger er eg fornøyd med en lett strandtur på en times tid. En begynnerfeil ( eg gjorde det selv helt i starten) var å se på klokka etter turen: “Ahaa eg brant 300 kcal på turen, da kan eg spise en sjokolade i kwell” Er jo litt dumt å spise opp de kcal med en gang har eg funnet ut for lengst. Ligger man hele tiden i balanse vil man ikke går ned, ligger man stabilt litt over, vel da kommer kiloene snikene tilbake. Anbefalt underskudd er 500 kcal.
Avslutningsvis ANBEFALER eg å høre på DENNE PODCASTEPISODEN, mulig du sitter igjen med litt mer forståelse. Nå skal eg på kjøkkenet å mekke meg en deilig fredagspizza!
KOS DEG
Go`klem fra Vibbedille 🙂
Vibbedille på Instagram
Vibbedille på TikTok
WOW dette var inspirerende 🤗
Jeg har jordskokk i hagen. De er nydelige om høsten med flotte solsikkelignende blomster. Du kan få noen av meg dersom du vil avle opp noen selv.
Jeg må innrømme at jeg har ikke spist jordskokk, men nå fristet det med tynne flak. Det må testes. 👍😊
Ellers har jeg altfor lite grønnsaker i kosten, så dette var midt i blinken. Takk 🤗
Akkurat det har søsteren min også spurt om fordi hun har mye på hytta, men siden me kun har terrasse syns eg tar for mye plass, men takk som spurte. Du bør høste fra egen hage, legg i kjøleskapskuffen – De kan ligge lenge og er like god 🙂
Tusen takk for flott og inspirerende innlegg. Nå kjente jeg at jeg fikk disse tipsene jeg trengte, uten egentlig å vite at jeg hadde behov for de. Ha en flott helg