LEI AV Å PRIORITERE??

“Du må lære å prioritere RIKTIG!” får du høre! “Spar litt hver måned” DET er veldig enkelt å si dette når du har penger, ja for det er nemlig ikkje bare bare å prioritere! Du begynner å lure på om du er dum siden dette ikkje lar seg gjør i praksis!?? Er det så lett som de sier? Ja at det BARE er å prioritere??
__________________________________________________________________________________

En som har en BRA jobb har gjerne utbetalt ca 30.000+ i måneden, gjerne er det 2 stk i husholdningen som begge har en relativ bra inntekt. DA er det selvfølgelig veldig enkelt å både SPARE og være fornuftig når det både kommer til gaver og matlaging. Nå er det planlegging av desember som er tema om dagen (ikkje hvordan man skal få endene til å møtes ellers i året) Mange sitter gjerne på sin noe høye hest å sier; “Det er jo bare å lage litt Julegaver så har du spart masse penger!” Det er lett for en med penger å bare svingen innom Panduro og plukke med seg fra øverste hylle, ta en tur på butikken å kjøpe masse flotte ingredienser og lekre matvarer, dandere til 10 lekre kurver med masse godt, ja f.eks en ostekurv med diverse go`saker, men DET koster! Tips om slike hjemmelaga Julegaver florerer over alt på nett! Det er inspirerende å se på, men veldig uoppnåelig for så mangen dessverre

Mange tenker på at det er jo hjemmelaget og ergo så er det billig! FEIL! Mangen ganger blir de hjemmelaga gavene MYE dyrerer enn det du gjerne hadde tenkt å bruke i utgangspunktet, derfor blir det så drenerende for en med lite å rutte med. Ja det blir vanskelig å SE en løsning på et vedvarende problem som lite penger ofte er. Man blir seriøst sliten av å hele tiden måtte vrenge hjernen for å få ting til å gå opp. Man mister motet og man kommer til en punkt hvor man ikkje orker rett og slett!

En som er ufør har gjerne utbetalt ca 13.000 i mnd, mangen er alene, men selv om man er 2 (+ evn barn) som kanskje er ufør vil man etter at alt det nødvendige er betalt stå igjen med så lite at man faktisk er BLAKK den siste uka før ny utbetaling – DETTE er realiteten for ganske mangen i dette rike landet vårt og det er deres situasjon man skal prøve å sette oss inn i! Det er ikkje lett, men tenk da så utrolig vanskelig det er å være i en slik situasjonen?? Det er mange ganger temmelig umulig! Det er slettes ikkje sikkert at halvparten av skatten du slipper å betale å betale i desember er penger du kan slå rundt deg med?? Kanskje har du en strømregning fra oktober som du ikkje klarte å betale fordi du muligens måtte en tur til tannlegen da? Eller kanskje eksosen ramlet av bilen? Ja og bilen, den er du faktisk avhengig av! Kjør kollektiv sitter de å brøler i Oslo! Vettu? Det er søren meg omtrent like dyrt å gjøre det som det er å kjøre bil! Er du ufør og syk er det ofte ikkje et alternativ å bare kjøre kollektivt. Det blir en ond sirkel som man vanskelig kan komme seg ut av.

 

At det på toppen av det hele blir stilt enda mer krav til de som har lite gjør det jo bare enda vanskeligere, mer skatt, flere trekk i utbetalingene….Mange sitter bare å ser at inntekten omtrent skumper inn måned for måned.

Det er mye som er skjevt og me vet det alle sammen! Selv det å være aktiv i en strikkegruppe når man har lite kan være tøffe daglige påminnelser om at man har lite og sannsynligvis aldri vil få mye! Mange slenger ut spydige kommentarer om f.eks garnvalg noen ha tatt for å strikke en gave: “Eg ville aldri hatt den genseren hvis den er strikket i DET garnet” Garn er dyrt, det har blitt dyrerer og det ER dyrt å strikke! Sånn er det bare, men det finnes så visst rimelige og billigere alternativ og dette er nødvendigvis IKKJE dårlige valg å ta selv om mange mener det. Men å kritisere en annen strikker for dette valget er uhørt! Hva vet man om grunnen for valget denne personen tok? Har du tenkt på at denne personen kanskje hadde kun 50 kr til overs denne måneden til å nettopp kjøpe de 3 nøstene som hun strikket de sokkene av? Kanskje hadde vedkomne klart å lagt til sides litt et par måneder for å kjøpe noe nytt garn for å kose seg med? Det er MYE man ikkje vet.

Eg får ganske mange mail av mangen av dere, og mange sliter, det blir eg fortalt og det er virkelig vondt å høre hvordan mangen har det og det er som regel helt uforskyldt. Når man så i en koselig setting som ei strikkegruppe bør være blir påminnet sin elendige situasjon blir det ganske så sårt! Eg får daglig spørsmål om eg har tips til en rimelige variant av et garn som kan passet til et spesifikk prosjekt, ønsket om gratis oppskrifter er stort. Mange ganger står eg på hodet for å klarer å finne noe som kan brukes og vedkomne som trengte tips blir kjempeglad! Hvorfor er det for mange så vanskelig å hjelpe når slike spørsmål kommer opp?? I steden for blir det slengt ut krasse og spydige kommentarer om at DET garnet er ikkje bra nok? 

Uavhengig av garn så gir det dette en enorm glede for en som gjerne alltid sitter hjemme, h*n er syk, alene og den eneste kosen vedkomne har er nettopp strikking og så skal denne terapien som strikking er plukkes fra hverandre på 1-2-3?? EG blir dårlig bare av tanken!

Mange må lære seg å se ting ut fra andre sitt perspektiv og ikkje ha på skylapper og KUN se det som ligger på øverste hylle til spinnville priser, for i det store og det hele så er ikkje det hele virkeligheten! På langt nært en gang!

Eg har vært i begge endene av skalaen når det kommer til inntekt, eg har hatt det mangen kaller som FOR mye og eg har vært blakk, ALT pga påført skade med påfølgende sykdommer som eg slettes i rår over, man blir overkjørt av systemet, ikkje bare fra en kant, men flere! Man stenger hodet i veggen, man gråter, man blir sint og fortvilet, man prøver med smil og bruke sunn fornuft, men…..til syvende og sist er det veldig mangen som sitter tilbake som tapere…..og de har gjerne ikkje råd til noe annet et nedpriset garn på Nille…..TENK på det du, nesten gangen noen spør deg om et tips eller råd…..

La oss bruke november måned sammen på å hjelpe hverandre og heller inspirerer andre til hva de lett og evn rimelig kan strikke og hekle som gode Julegaver slik at desember gjerne kan blir litt lettere!

 

 

 

 

Go`klem fra ei Optimistisk Vibbedille 🙂

#prioriteringer #dårligråd #litepenger #vanskeligdesember #dyrejulegaver #tøffjul #godetips #lagebilligejulegaver #støttehverandre #goderådogtips #tenkepåandre #omtankeforandre #fellesskap #strikkeglede #strikkeblogg #strikkebloggger #norgesstørstestrikkeblogg #norgesstørstestrikkeblogger

8 kommentarer
  1. Veldig bra innlegg, du beskriver situasjonen for mange av oss. Flott at dette blir tatt opp 👍
   Ønsker deg en flott mandags kveld ☺️

  2. Det er desverre altfor mange som ikke ser lenger enn til sin egen nesetipp. Du er så flink til å skrive om sånne ting. Håper på det beste for deg og dine

  3. Det er litt for mange i dette landet som har bedre råd enn de har godt av. Jeg har hatt det ganske snaut selv da ungene bodde hjemme. Gjennom jobben (i skolen )har jeg møtt veldig mange som sliter økonomisk, og foreldre av toppskiktet som kommer med forslag som kan skremme vettet av disse foreldrene. Er redd det er egoisme, og uforstand over alt……. Godt skrevet !

  4. Endelig er det en som skriver akkurat det jeg sitter og føler på… Godt formulert og noe som er utrolig viktig å få formidlet ut til de store massene. Det er blitt alt for mange garnsnobber!

Siste innlegg