Dette er å STJELE et design!

Design og foto: Nicola Susen – Nicolor Designs

 

Dette er  TREPPENVIERTEL COWL –  Designet og strikket av altså Nicola Susen i Tyskland. Hun er en strikkedesigner og gjør sitt beste for å leve av det. Hun har en helt egen måte å designe på og hjelper deg til å strikke plagg til deg selv som til slutt passer din kropp. Hun gir deg alt du trenger i en oppskrift med store variabler og du sitter tilbake med et perfekt plagg til deg, eller den du måtte strikke til. Bak design som dette ligger det mye arbeid, me snakker mange timer. Har man en lidenskap så kan den ikkje alltid måles i penger, men det man kan forlange uansett er RESPEKT! Respekt for arbeidet man legger ned og “Gir” til andre. Det skulle vel egentlig bare mangle, men sånn er det faktisk ikkje! Ikkje i det hele tatt er det slik skal eg fortelle deg!

Eg vet at ganske mange er drittlei meg og mine “kamper”, men dette er en kamp faktisk mange flere en meg burde tatt fordi det er til alles beste! Det er tross alt snakk om rått tyveri på høylys dag og det er virkelig på tide at det blir slått i bordet så det braker! At det denne gang ble denne halsen til Nicola er jo egentlig litt tilfeldig for det mer en nok å velge i – for vit at dette gjelder ganske mange (av de utenlanske) strikkedesignerene som me her hjemme i lille Norge elsker så mye! Designere som kynisk og uten skruppler blir rævkjørt av norske strikkere. Det er faktisk på tide at flere får øya opp for dette og setter en stopper for det når du ser det!! Hvis du ser et design som ligner mistenkelig på noe du har sett før, vel, still spørsmål eller søk etter orginalen og se om dine anelser er riktig.

 

La meg legge til at det er lov å la seg inspirere, men ikkje ta ÆREN for andre sitt arbeid!! Si eller skriv fra hvor du hentet inspirasjon og KREDITERE den som har opphavsretten! Eg ser jo heller ikkje problemet med å sende designeren en mail eller melding (ALLE er på nett i dag!) og spør om du kan få lov å oversette et design, eller om det er greit at du lager din egen variant. ALLE designere setter pris på det, men respekter også det svaret du evn måtte får. En dag kopierer du FEIL designer og DU kan sitte dypt i det og må ut med store summer!

Er det da verdt det??

 

 

 

Designet av Nicola Susen – Nicolor Designs (Halsen på bildet er strikket av @Wineta)

 

Dette er også Nicola sin hals, strikket av en annen person enn henne selv, men etter hennes oppskrift.
Er jo egentlig veldig enkelt å se.

 

 

 

Designet av ??? og foto av ???

 

Denne da? Ikkje bare eg, men mange med meg trodde jo at også dette var Nicola sin. Når personen som la ut denne på “Strikkesida for alle” på FB fikk spørsmål om hvor oppskriften kunne kjøpes var det mange som linket til Nicola sin på ravelry, mens “designere” selv ref til PM og linken til sin EGEN Ravelry side hvor hun hadde publisert sin EGEN oppskrift!! Hun skriver også at oppskriften kan kjøpes direkte fra henne om man ikkje får det til på Ravelry!  Jepp, det er drøyt! Selv om hun har slengt en twist på den single ribben
i fronten er det Nicola sitt design.

 

Nicola og eg har hatt lange samtaler gjennom helga. Me har gjennomgått hennes egen oppskrift og oppskrifta til denne “designeren” og det levner ingen tvil hvem sin hals det er for å si det sånn. Bare for å bevise (de er de som krever det…) at det eg sier er tilfelle legger eg ut en screenshot (med tillatelse fra Nicola) på hennes første respons.

 

 

 

Det er dette som går igjen hos alle designeren eg er i kontakt med; Det blir for dyrt for vedkomne å ta dette ved roten. Det å sitte i Tyskland og skal hyre en advokat for å ta affære her i Norge for stjeling av oppskrifter som koster noen kroner sier seg selv som håpløst! Men TOTALEN av det Nicola selger for er det hun lever av,
det jo jobben hennes! Det er en håpløs situasjon og rå utnyttelse!

 

 

Nicola forteller videre:

 

Dette er noe alle bør ta til seg!! TENK om noen gjorde dette med deg? Vil tro du hadde blitt ganske forbanna!?? Uavhengige designere her hjemme også opplever dette, gjerne ikkje i like stor grad fordi det er farligere å kopiere en norsk designer fordi det er enklere å ta i bruk lovverket/anmeldelser her hjemme, selv om det er unødvendig mye jobb og ikkje minst heftelser for en person som kun ønsker å designe og dele strikkeglede. Nicola ønsker også å bare designe og “Gjøre jobben” sin som hun elsker, men når sluttresultatet og lønna hennes blir snappet vekk kan det ikkje fortsette i evigheter. Skjønner du egentlig problemet?

 

Om ikkje dette er nok så er det også butikk(er) her i Norge som utnytter designere i utlandet!! Nicola er også en av de, men hun ønsker ikkje å “hentet” dette frem igjen da saken er “gammel”. Kun 5 år, men hun orker ikkje, og hun har prøvd! Hun fikk henvedelse fra en butikk her til lands om de kunne få lov å selge hennes oppskrifter. Hun forklarte at muligheten for dette lå inne på Ravelry. Der kan nemlige butikker kjøpe oppskrifter for videre salg i butikk og designeren som rettmessig eier designet får betalt etter hvor mange “kopi” (av orginalene) det gjelder. Litt komplisert å gjerne skjønne, men det er en ryddig og ordentlig måte.

 

Det som da skjer at designet som denne butikken kjøpte av Nicola dukket opp etter et par uker i NY drakt!! De hadde altså kjøpt oppskriften lovlig, men såååå lager de sin egen oppskrift, legger den ut for salg og selger den og sitter med HELE fortjenesten!! Ikkje kom å fortell meg at dette er greit?? Det er gale når en privatperson gjøre det (ja det er faktisk kriminelt) men når en BUTIKK gjør det? En butikk som me garantert alle kjenner til og som de fleste av oss har shoppet hos!! SHAME ON U! Sier eg bare!! Når årene går og en og en oppskrift blir kjøpt/solgt for 50-60 kroner så snakker me mye penger etter hvert. Penger som ikkje kommer til sin rettmessige eier! Kan noen fortelle meg at de syns dette er greit?? EG BARE SPØR!??

 

Denne samme butikken + en annen butikk her i Norge “driver” med dette. Enten gis designet ut som sitt eget, eller så oversettes oppskriften og selges som en falsk original på norsk. Designere i utlandet er ganske strenge når det kommer til oversettelser. De ønsker oppskriftene på de språk som ønskes av folket, men de vil ha det som et tillegg når de selger oppskriftene – Noe de har rettmessig krav på. Som f.eks når Nicola selger sine design på Ravelry, du kjøper den og får da pdf`er i alle språk. Da får du den luksusen at du kan velge hvilket språk av de tilgjengelige du vil ha. Når butikker da bare oversetter den og selger den på norsk i egne butikker tjener ikkje designeren en krone, og ikkje vet de en gang at oppskriften er oversatt. Dette vet ikkje du som kjøper oppskriften fordi ingen har fortalt deg det! Eg har prøvd å fortelle det mange ganger og nå sier eg det igjen: Ser du en oppskrift fra en kjent designer fra utlandet på norsk, SPØR om den er orginalt oversatt eller om det er en kopi. Er du fortsatt i tvil? Send en mail til designeren om hennes oppskrifter finnes på norsk, en designer VET dette i så fall, og får du til svar at den ikkje er på norsk, ja da håper eg du vet hva du gjør?

 

Dette er en kamp, en kamp veldig mange dyktige designere taper hver eneste dag fordi mange er kyniske og ikkje minst grådige! Sammen kan me begrense dette ved å slå ned på hvert enkelt design som me alle kan se er en KOPI! Ikkje vær redd for å gjøre det, du gjør ingenting galt, men du hjelper de som ikkje kan gjøre noe med det selv. Og kanskje hvis me er heldig så vil det etter hvert dø ut?? Det er jo lov å håpe! Bombander kommentarfelt under KOPIENE som publiseres med linker til den RETTMESSIGE designeren! Du kommer til å få kjeft, du blir garantert blokket av noen, men du taper ingenting på det! Det er på tide at alle tar et ansvar, det er jo faktisk til glede for oss alle med tanke på alle de flotte designene me har mulig å kjøpe til en billig penge! Hvis ingen gjør noe så vil tilgangen til flotte design til slutt forsvinne! GRUSOMT å tenke på!!

 

 

Som Nicola selv avslutter med:
And please don’t get tired to link to my pattern in comments. To enlighten the community and give them the opportunity to decide for themselves from whom they want to buy.

 

 

Før hun sender meg denne:

 

Det er faktisk en ÆRE!! Ja å bli spurt om eg har lyst å oversette hennes design til norsk! Eg VET at Hennes Design er populære her i Norge og mange ønsker de på norsk. Alle hennes design er på engelsk og tysk, noen også på dansk. Eg måtte jo fortelle henne at eg hadde ikkje kapasitet til å oversette uansett hvor mye eg har lyst, men eg lovet henne å se på muligheten om noe “der ute” kanskje følte på kallet? Så hvis du føler at dette er noe du kunne tenkt deg send meg en mld eller mail og eg kan formidle dette til Nicola (å ja eg har henne på “speed dail” nå, akkurat slik eg har med flere andre designere der ute.)

 

Det må du vite, eg kommer aldri til å slutte å bry meg! Eg vet at mange er forbanna på meg for det eg gjør og at eg skriver det HØYT over alt, det vitner alle blokkeringene om og ikkje minst mailboxen min om. Det gjør ingenting fordi eg har screenshot av det meste og det er mye materiale å slå i bordet med om dagen skulle komme for å si det sånn. I mens skal eg brøle der det passer, og så håper eg at for hver gang eg gjør det er det gjerne noen, kanskje bare 1 som slutter å kopiere og stjele…..så litt etter litt vil kampen vinnes. Kampen om rettferdig og RESPEKT for andre sitt verk og arbeid!

 

 

 

VÆR SÅ SNILL Å DEL DETTE INNLEGGET OVER ALT
HVOR DET FERDES STRIKKERE!

 

 

Del det gjerne hver dag og mange ganger!
Det er på tide at det stopper!

 

 

 

 

 

Go`klem fra den Evige Optimisten Vibbedille som elsker et GODT design!

32 kommentarer
  1. Er så enig med deg og det er bra du tar opp tema. Kjøper alltid fra designer og har og fått kjøpt av designer privat da det mønsteret ikke va mulig å kjøpe. Skrev melding til vedkommende og vi hadde en hyggelig dialog. Så støtt de som lager mønster slik at de kan fortsette👍🏻

  2. Jeg blir ikke forbannet på det du gjør – det er helt på sin plass. Det jeg blir forbannet på er at noen selger andres design som sine egne, og at jeg også har kjøpt denne kopien, og betalt 60,- for den, uten å vite at det var en kopi. Det gjør meg forbannet.
   Takk for at du kjemper denne kampen.

   1. Du er ikkje alene om å bli lurt <3 derfor er det så viktig å dele det man vet og ikkje være redde for å dele. Eg kjøpte også den oppskriften i går, og det VRENGER seg i magen, men det var liksom sammen med Nicola da slik at me kunne sammenligne oppskriften så da var det for en god sak <3

  3. Jeg har til og med opplevd at strikkebutikker har kjøpt oppskrifter i min nettbutikk med mitt design, og lagt de ut gratis som sitt eget design på sine egne nettsider! Så frekkheten er enorm!

  4. Frekkheten har ingen grenser, er veldig glad for at du roper høyt om dette😘

  5. Bra du tar kampen! Ofte får jeg en følelse av å ha sett ting før, men det er ikke alltid så greit å vite hvor det var og hvem som var først. Og hvem «eier» ideen? Ofte kan man finne ut noe ved å se litt på datoen for publisering – men ikke alltid.

   Det er flere mønstre i strikkeverdenen som ligner utrolig mye – hvordan skille mellom original og kopi? Og hvor stor forskjell skal det være for at det ikke er kopi? Hvem «eier» for eksempel hjertevotten?

   Jeg har sikkert blitt lurt – men hvis vi alle har gode intensjoner og er villig til å anerkjenne den jobb designerne gjør så bør vi komme langt. De gir av sin tid og kreativitet og vi betaler for det.

  6. Tusen takk for at du gjør dette! Det er godt at noen gjør noe med det. Det er frekt å “stjele” andres design og gi de ut som sin egen. Det er alt for mange som holder på sånn. Håper det blir store bøter for å gjøre det!

  7. Takk takk, nok en gang må du minne oss på noe som er helt selvfølgelig, det er ikke LOV Å STJELE fra noen. Du er en fighter og et forbilde for alle strikkere , stolt av deg❤️

    1. Veldig enig med deg. Dette er ett STORT problem! Både “enkeltpersoner” og store firma.
     En viss garnleverandør er notorisk på kopiering mer eller mindre direkte..
     Har reagert i flere garnbutikker når de tilbyr å kopiere oppskrift for å selge meg. Kjøper de konsekvent ikke.
     Jeg lar meg ofte inspirere her og der, men aldri i livet om jeg hadde solgt oppskrifta.. Og blir resultatet så likt at man ser hvor inspirasjonen er hentet fra linker jeg alltid.

  8. Jeg er så enig.

   Synes også det er utrolig synd at en viss stor og populær garnleverandør også får drive med dette i stor skala. De tar populære design fra uavhengige designere, tilpasser de sitt eget garn og legger ut gratis som eget design. Om noen skulle kommentere dette blir kommentarene slettet, og ofte er gjerne den originale designerens navn og navnet på designet lagt inn som svartelistede ord i kommentarfeltet slik at man ikke en gang får publisere kommentaren. Ikke greit i det hele tatt.

  9. Æ e så enig med dæ! Så bra at du hold fokus på viktige ting (bl.a dette og garn…)
   Du e ei fantastidk dame e du ❣️

   1. Takk skal du ha!<3 Ganske godt å se at sååå mange er enige for det er ikkje bare bare å poste slike innlegg! Mailboksen min KOOOKER av sinte folk *ler ganske høyt egetnlig*

  10. Så kjempeflott det blir tatt tak i. Jeg har sett begge halsene og ser jo klart som dere at her er det kopi. Stå på,du er et skikkelig medmenneske som tar tak i urettferdighet som mange av oss er såre enige i, men føler vi ikke kan gjøre så mye, bortsett fra å si at dette er kopi.. kanskje vi ikke tør å si det engang. Heier på dere.. det gjør jeg. 👍😄

  11. Jeg blir rett og slett helt sjokkert over hvor slemme/dumme/ egoistiske/frekke og grådige folk er! Så bra at du roper det ut, HØYT 👍

  12. Flott at du tar opp dette temaet. Du har ihvertfall lært meg at det er viktig å kjøpe oppskrift av designer og ikke få eller kopiere fra eller til andre. Setter virkelig pris på dere som er designere, for jeg klarer ikke lage noe selv, og er sjeleglad for goe oppskrifter. tusen takk

  13. Bare du å rop i vei,Vibbedille. Om jeg ser eller opplever at noen kopierer mønster å selger som sitt,stjeler fra designere osv,så skal jeg piskadausen meg rope sammen med deg.
   Det er virkelig så pill råttent at folk kan være så frekke.
   Stå på! Et godt blogginnlegg kan ikke gjentas for ofte,så bare kjør på.Kanskje folk tilslutt skjønner.Det er jo lov å håpe.

  14. Kunne ikke vært mer enig!
   Æ kunne gjerne tenkt meg å oversette oppskrifter til norsk, kordan kommer jeg i kontakt med deg og evt Nicola?

  15. Og igjen, full forståelse for det som blir skrevet i innlegget. Samtidig blir det litt voldsomt for oss som sjelden eller aldri kjøper mønster fordi vi strikker enten etter eget hode, eller så enkle ting at mønster ikke behøves. Selv er jeg drit-dårlig på å følge mønster, så jeg tukler til noe greier sjøl, og resultatet blir faktisk som oftest greit. De få mønstrene jeg har, har jeg naturligvis kjøpt ærlig og redelig. Hvis jeg en sjelden gang prøver å lage noe jeg har sett, bruker jeg evt bildet av det som inspirasjon. Dersom noen spør om mønster da, henviser jeg til det jeg så bildet, og så får de velge om de vil kjøpe mønster eller ikke. Jeg trodde virkelig ikke dette var så stort problem at man må skrive om det i store bokstaver, men så har jeg for det meste sluttet å lese innlegg på strikkesidene på FB grunnet krangle-kjerringer opp og ned og i mente. Det er ikke noe gøy å lese de sidene lenger, ikke inspirerende i det hele tatt. Spør man om noe kritiseres alt nord og ned. Nei, strikkinga mi holder jeg stort sett for meg sjøl, og gidder jeg å kjøpe oppskrift gjør jeg det selvfølgelig lovlig. Trodde alle gjorde det.

  16. Jeg er av de som ofte lar meg inspirere av andres design. Ser ofte bare et bilde og så strikker jeg noe lignende. Men aldri i verden om jeg ville si det var mitt design. Det er irriterende å se hvordan det selges oppskrifter som man skjønner er hentet fra en annen og jeg ser også at store garnprodusenter tilpasser oppskrifter til sitt eget garn.
   Jeg kjøper ofte oppskrifter, både norske og utenlandske og som en annen sier, man vet ikke om det er kopi selv om man kjøper hos designer.

  17. Dette er gedigent problem for strikkedesignere såvel som for Adidas og Nike. Folk som ikke bryr seg om andre penger og integritet finner du overalt, de eier ikke skam i livet. Flott at du tar denne kampen, så må vi andre følge opp!

   1. Ja det spiller ingen rolle hvor små eller store de er de som har opphavsretten, men forskjellen er: Prøver du deg f.eks på Adidas så har de et ENORMT apperat rundt seg og advokatene kommer til å grille deg og flå deg for alt du eier. En liten strikkedesigner i forhold har ikkje sjans til å stoppe det alene uten å måtte gå til rettsystemet og gjerne ende opp med å selge alt de eier for å hevde sin rett. Det er derfor det er så viktig at ALLE har et øye på vakt og slår ned på det som ikkje er riktig 🙂

  18. Hei. Som en ganske fersk strikker, lurer jeg på et par ting. Jeg har “designet” en egen arb.genser, med logo for bedriften. Må det klareres med arb.giver

   1. Så lenge den kun er til eget bruk og ingenting skal selges er det i følge loven lov, men man skal alltid være litt forsiktig når det gjelder en logo. Det ligger veldig mye eierskap i en logo. Nå vet jo ikkje hvor stor bedrift dette gjelder, men det skader jo aldri å spør den ansavrlige om det er greit. “Problemet” med ting som dette er at andre kan syns det er fint og kult, du får spørsmål om å strikke på bestilling og det er ikkje helt stuerent. Men hør med arb.giver, det hadde eg gjort for sikkerhetsskyld 🙂

  19. Når eg lese detta så ser eg jo at kansje eg ha stjåle et mønster 😬
   Nå e d ikkje et strikkemønster og eg måtte bestilla fra USA og eg prøvde og prøvde men bestillingen blei ikkje godtatt.
   Då satte eg meg ner med papir og linjal og tegna sjøl i den størrelsen eg ville ha……

  20. Wow…. sol forholdsvis “ny” i strikkeverden hadde jeg INGEN anelse om at dette i det hele tatt var en ting. Bra at du tar kampen og roper ut. Det er snakk om noens levebrød og vi har jommen meg råd til å betale 50 kroner for ei oppskrift. Hvis du fremdeles trenger oversetter har jeg foreløpig ikke så mye jobb så bare si ifra. For et ærefult oppdrag.

  21. Interesting I am born in 1966 and I had such garments living in Sweden when growing up, who is stealing what did you say?

  22. bare rop høgt det er vist mange som trener det :=) jeg er avhengig av en norsk oppskrift og kjøper selv det jeg ønsker i tillegg tar jeg vare på alle oppskrifter jeg får i ukebladet familien .
   Jeg har ei venninne som strikket mange nydelige sokker til en julemesse ,ei anna dame som hadde sett sokkane tok bilder av dem gikk hjem og strikket en kopi ,og jammen dukket hun opp på messe med dei samme sokkane ,det er slettes ikke greit og jeg hvet om ei som ble sinna :=)

  23. Hejsa mit barnebarn har set modellen og synes den er rigtig flot , ville gerne have mig til at strikke den , mon det er muligt at kunne købe opskriften . 🥴😊
   Venlig hilsen
   Kirsten Olesen

Siste innlegg