Dette er en tradisjon! MIN tradisjon, de 30 siste årene minst er det det eg har startet Julebaksten med – ALLTID første helga i advent.
Start med å legge 30 Gelantinplater i ei skål med 2,5 dl iskaldt vann, la det ligge mens du finner frem gryta og stiller deg ved komfyren: Ha 2,5 dl vann og 1 kg sukker opp i gryta, la dette smeltet helt – Når det nesten koker trekker du vekk gryta og skrur av plata. Ha så litt og litt av gelantinen opp i, rør godt til du har alt gelanting i gryta. Tøm også vannet fra skåla opp i, men hold igjen bittelitt av vannet. Eg holder igjen ca 1-2 ss, FORDI: Essens og farge er også væske og et par dråper for mye vann kan ødelegge slik at flesket ikkje stivner skikkelig. Men ok, nå har du alt i gryta? Totalt opp i gryta har du nå 1,2 liter væske. Hvis du vil at ALT skal ha samme smak og farge putter du det i gryta nå, hvis du vil ha halve med noe annet tømmer du 6 dl opp i et litermål f.eks og lager en smak/farge i hver. Når det er gjort tømmer du flesket i former. Eg bruker platsbokser, brukte alle matboksene til ungene! Ca 1 til 1,5 cm tykk. La det stå, når det er stivt strør du litt sukker opp på. Eg lar det alltid bare stå til dagen etter for da er eg 100% sikkert på at det er helt fast gjennom. Så i dag har eg altås skjært det opp. Eg har et aldri så lite (stor!) system når dette foregår. Eg har en bolle med masse sukker opp i + eg har ei bolle med en stor sil over og sååå har eg ei langpanne som siste instans hehe FleskRegime! Bruker en skarpt kniv som eg først dypper i kaldt vann og så skjærer eg en og en stripe i flesket, drar stripa opp og klipper den i firkanter over bollen med sukker, velver flesket godt i sukkeret før eg legger det i sila over den andre bollen, rister godt og sååå opp i langpanna. Der får det ligge å “tørke” litt,
gjerne i flere timer før eg legger det på tette og KNUSSTØRRE glass.
Lag gjerne en extra porsjon og gi bort noen glass 🙂
TIPS: Her i huset liker de SURE sitroner, i 1 porsjon bruker eg 1 pose sitronsyre. (Du må knipe øynene litt igjen når du spiser de) Liker du best søte sitroner bruker du essens 🙂
LA SUKKERET FLYTE…
Juleklem fra Vibbedille ♥
Vibbedille på Instagram
Vibbedille på TikTok
Takk for skikkelig detaljert og god oppskrift. Nam nam 🥰
Å, dette såg godt ut! Elskar fruktflesk, og i år skal eg prøve dette! Lurer jo på om eg og skal prøve med kunstig sukker – då det er diabetes her i huset…..🤭🤭
Åå denne må prøves. Ser godt ut.