Spis halal og spar penger!

 

I dag har eg laget skikkelig husmannskost og det smakte fortreffelig! Kjøttkaker i brun saus (<—Toro of course) masse brokkoli og poteter, on the side er det jo litt garnetyre som rødbeter og sylteagurk.

At vår middag skulle bli en aldri så liten storm på Snapchat var i grunnen uventet da eg faktisk ikkje trodde dette var en “ting” lenger?? Eller er det bare eg som ikkje følger med? Eller bryr meg…lenger?

 

 

 

 

Eg tok meg jo en tur til IMS i dag for å kjøpe Boba. Mens eg var der tenkte eg at hvis slakteren hadde kjøttdeig ville eg lage kjøttkaker. Slakteren hadde kjøttdeig så da var eg klar for digg middag. Kjøttdeigen eg kjøpte er halal, dvs den er slaktet i forhold til islam. Ok, nå har eg vært gift med Ali som er sjiamuslim i over 30 år. A L D R I har det vært et krav om å bare spise halal, men når muligheten er der handler me fra slakteren når me likevel er på IMS. Egentlig så blir det meste av kjøttdeig me har i fryseren kjøpt på f.eks Obs når de har tilbud, men ingenting slår kjøttdeigen hos halalslakteren, bare for å ha sagt det. DET var poenget mitt med dagens SnapchatSeanse fra kjøkkenet: Sammeligner man halalkjøttdeig med vanlig kjøttdeig fra f.eks Rema sparer man penger på å kjøpe halal + at du sitter igjen med mer kjøttkaker om du velger halal. Hvor mye krymper ikkje kjøttkakene laget av “vanlig” kjøttdeig? Ikkje sant…De kan nesten koke i steikepanna av alt vannet som siver ut…
Merker den krympingen spesielt godt når eg steiker kjøttdeig til taco…

400 gr kjøttdeig i “vanlig” matbutikk ligger på rundt 60/70 kr – 1 kg kjøttdeig på IMS koster 99 kr. Personlig syns eg også at halalkjøttdeig smaker mye mer, og bedre. Når eg kjøpter kjøttdeig på IMS tar slakteren et stykke oksekjøtt fra disken og rett i kverna, opp i en pose og blir med meg hjem – SÅ ren er det 😀 Eg blander den på vanlig måte: Egg, potetmel, salt og pepper (evn litt chili)

 

Halalslakting kan foregå med eller uten bedøvelse. I Norge er det forbudt å halalslakte dyr uten bedøvelse. Halalslakting utført i Norge på lovlig vis, skiller seg derfor ikke dyrevernmessig fra annen type slakting. Dyrene bedøves med gass eller strøm, og deretter blir halsen kuttet slik at de dør av blodtap.

 

Så da trenger det faktisk ikkje bli en diskusjon om at eg ikkje bryr meg om dyrene…?

 

 

 

Me har selv fått utført halalslakting i Beirut (Dette er jo selvfølgelig under andre forhold enn her hjemme i Norge) Det er tradisjon å invitere til dette når store ting skal feires. Bildet over er fra vår første da hele familien var hjemme i Libanon for første gang. Begge ungene var med og eg syns ikkje dette var så gale som mange roper høyt om? Me kjørte å kjøpte et lam/sau og bestilte en slakter hjem. Sauen sto i bånd utenfor og hadde ei bøtte med gress, der sto den egentlig bare å spiste. Ungene klappet sauen og alt var i grunnen veldig rolig. Slakteren kom, leide sauen ut i gården og før me fikk sukk for oss var sauen død – Det var snakk om noen brøddel
av sekunder så var det hele over.

Slakteren tok sauen med seg og me fikk den levert på døra om kvelden. Da var den skåret opp for diverse bruksområder og me delte dette ut til de som ønsket og hadde behov for kjøtt.

Ok, har i grunnen vært på beina nesten hele dagen, mens middagen surret og kokte fikk eg vasket et par maskiner med klær + eg fikk vasket stua!! Og det på en tirsdag! Hmm tok middagen med meg inn på Hobbyrommet og så på serie. Der etter ble det en lang dusj før eg satt meg å perlet, nååå er det bare noen småting skal perles før alt blir montert. Så langt ser dette prosjektet veldig bra ut, ja om eg skal si det selv 😀
Eg må bare få farten opp på det eg skal strikke til dette prosjektet…Ikkje sant!

 

HA EN FIN KWELL

 

 

 

 

Go`klem fra Vibbedille 🙂 
Vibbedille på Instagram

4 kommentarer
    1. Nå vet ikke jeg hva slags reaksjoner du har fått.
      At reint oksekjøtt nymalt fra kverna hos slakteren er bedre enn fabrikkkjøttdrig sprøytet full av vann sier seg selv. Det har ikke noe med slaktetmetodr å gjøre.
      Jeg vokste opp på gård hvor vi blant annet hadde griser til “,husbruk” altså ikke produksjon av svinekjøtt men en gris eller to i året som vi spiste selv og muligens delte litt med noen naboer.
      De grisene ble slaktet hjemme på gården av en “bygdeslakter” enkelt og greit. Viktig at slakting foregår raskt og rolig slik at dyret ikke blir stresset noe som grønt stresshormoner hos dyret som kan gi dårligere smak til kjøttet.
      Spis hallal kjøttet ditt med verdens beste samvittighet

      1. Oksene/Kuene som er i kjøttedeigen min er halalslaktet, alt kjøttet hos denne slakteren er halal 😀 Det er slaktemetoden mange reagerer på. Har slettes ikkje dårlig samvittighet og kjøttkakene ble skikkelig god 😀

    2. Tenk om alle kunne gjøre som dem selv vil , det hadde vært deilig ❤ For meg spiller det ingen rolle om det er halalslaktet eller noe annet …det som irriterer vettet av meg er alt det vannet slakteriene sprøyter inn i kjøttet for å få opp vekta 🤬 Tilogmed knakkpølsa til Gilde kryper med et par cm . Skal du ha 400 gr kjøttdeig , må du kjøpe 600 gr for å få samme mengde 😭
      Ser nydelige ut de kjøttkakene , skjønner godt du valgte det kjøttet . 👍🏻

      1. Ja ikkje sant? En annen ting med den “vanlige” kjøttdeigen er fargen når den er ferdig steikt…denblir bleik og det er jo fordi at den også koker i panna. Min kjøttdeig blir brun uten at eg trenger svi den 😀

Siste innlegg