Fortsatt like aktuelt…dessverre

 

Får en strikker betalt for det hun/han eventuelt velger å selge? I mange tilfeller blir det faktisk bare sett på noe som er “Hjemmelaga” og det på en nedlatende måte. Det er så gale i enkelte tilfeller at det er til å få makk av! “Du gjør jo ikkje annet enn å strikke, hvorfor kan du ikkje da bare strikke den jakken til meg?” Ja den har vel de fleste fått slengt etter oss, eller hva? For ikkje å snakke om når du skal strikke noe for en du kjenner og vedkomne skal betale deg for “jobben” og h*n får HAKESLEPP når du nevner prisen. Ja de tror me strikker for knapper og glansbilder og DET er en av grunnen for at eg selv ALDRI strikker på bestilling. NOP! 

Men la oss nå ta en prat om den der betalinga. Det er virkelig noe som ser ut for å ha blitt en problem etter hvert. La oss si at ei dame f.eks har strikket ei kofte for deg, ja da syns eg jaggu hennes tid er verdifull og du bør betale henne en god pris for jobben hun har gjort for deg 🙂 Rett og slett! Eg gremmes fortsatt når eg leser på “StrikkeSalgs Sidene” på Facebook! Noen legger gjerne ut en lekker genser og spør; “Hva kan eg ta i betaling for denne som eg strikket?” Alt for mange av svarene går i noe som dette; “Det kommer an på hvilket garn du har brukt” Hva har det med jobben som er gjort? Hæ? Jobben er da for den samme enten det er Sparkjøp garn eller om det er Rowan sitt, ikkje det? Eg kjenner eg koker av slike svar og eg må seriøst sitte på hendene!

La meg forklare litt for de uvitende: (Les nøye)

Eksempel 1:

Ei kjekk dame strikker en Marius i str L, Ok? Hun strikker den i, la oss si i SMART Garn fra Sandnes.
Smart garn koster 45 kr pr nøste og i en genser str L går det, la oss si 18 nøster totalt, ok?
Da blir regnestykket slik:

Arbeidpenger: 1.500,-
Garnkostnader: 810,.
TOTALT: = 2310 kr

2310 kroner er det kunden må betale, Ok?

Da tar me eksempel 2:

Samme senario, Marius Str L, OK? Denne skal hun strikke i Safir Garn fra Sparkjøp.
Samme antall nøster og regnestykke blir slik:

Arbeidspenger: 1.500,-
Garnkostnader: 396,.
TOTALT: = 1896,.

Altså kunden betaler 1896 kroner, ok??

Da lurer eg på, hvordan kan da noen si du skal ta 500 eller 1000 kr i “Lønn” for å ha strikket denne genseren?? Det er meg en gåte hver eneste gang! Noen får sikkert sjokk av å se at arbeidspengene
er de samme uavhengig av garn, merkelig, ikkje sant??

Les også“HÆ? STRIKKER DU AV BILLIG GARN?”

Altså, dette er til deg som ønsker å tjene noen kroner i året på å strikke for andre: Skriv en liste over ting du kunne tenke deg å ta bestilling på, kom så frem til arbeidspenger du syns du skal ha, der etter får garnprisen være opp til kunden, ikkje sant? Enten kunden kommer med garnet selv eller om dere blir enige om hvilket garn som skal brukes, men uansett skal du ha dine arbeidpenger, skjønner? Vet i allefall èn ting:
Eg hadde aldri strikke en Marius str L for 500,-! È du løyen eller??

Me må begynne å respektere arbeidet me legger ned i et strikkeplagg! Jada, mange strikker for å kose seg og er bare glad om de får noen kroner, men man har jo uansett betalt for garnet, hvorfor skal man da selge plagget billigere enn garnprisen?? Mange ganger når eg er på f.eks Julemarkeder får eg en klump i magen! Der ligger deee lekre strømpene eller vottene til 50,- kr paret!?? Du som selger så billig, føler du virkelig at jobben du gjør er så dårlig? Eller at arbeidet ditt ikkje er verdt mer?? Syns det er ganske sørgelig skal eg være ærlig!
Me må lære oss å sette pris på alt det flotte både du og eg strikker!

Mange unnskylder seg med at; “Ja, men eg strikker så mye så eg er bare glad hvis eg får dekket kostnaden på garnet” Men i det store bilde så latterlig gjøres StrikkeKunsten! Ser du ikkje det? Hvis det på nabobordet ved samme Julemarked ligger sokker til 250 kr paret vil jo folk tro at den person er spinnhakka gal! Men egentlig, så er det en helt Fair pris for et par fint strikka gode sokker! Slettes ingen Upris i det hele tatt!

Det er en selvfølge at plagget du skal selge er fint strikket uten feil og fint monter for å kunne ta en rettferdig pris. Er det en feil i genseren f.eks kan man slå av litt på prisen, det gjør de også i butikker

En Hjemmestrikka genser skal være noe spesielt man unner seg og hvis man ser hva f.eks en ferdig strikka genser på nettopp Garnbutikkene koster så vet man at man kan ta seg mer betalt enn 500.

Ofte blir gjerne en genser som trenger opp til flere farger veldig dyr fordi hvert enkelt nøste koster ganske mye. Hvis kunden da syns det blir alt for dyrt fordi du vil ha dine 1.500 for arbeidet, ja da får vedkomne finne seg et rimeligere garn eller rett og slett strikke den selv. Ja for du skal jo ikkje ha dårligere betalt fordi
kunden ønsker et steindyrt garn. Er me enig??

Kan me nå i allefall være enige om å sette mer pris på det me strikker? Andre kunstnere tar seg betalt så hvor ikkje? Strikking er også kunst! Ikkje bare det, men det er også mye arbeid! Selv om me som oftes koser oss under prosessen betyr ikkje det at det me lager er mindre verdt! Tvert i mot! Det er lagt noen dråper Kjærlighet ned i hver eneste maske fordi me elsker det me holder på med og da skal me jammen med stolthet kunne selge det, ja for det er ikkje bare noe hjemmelaga ræl som noen ser på det som! Moteindustrien har for lengst plukket opp strikkinga og eg tror ikkje de ser seg fornøyd med “Knappenåler og Glansbilder”?
 Hvorfor skal DU?

 

 

 

KOS DEG MED STRIKKINGA

 

 

 

 

Go`klem fra Vibbedille 🙂
Vibbedille på Instagram

4 kommentarer
  1. Ved jevne mellomrom ser jeg at du tar opp dette tema, og jevnt over har jeg også kommet med en kommentar om min erfaring og synsing om tema. Jeg er enig i det du skriver, tro ikke annet. Jeg strikker fra tid til annen for andre og har frem til nå aldri hatt noe problem med mine kunder. Om dette skyldes at jeg er ekstremt heldig med kundene vet jeg ikke. Men om jeg skal gi et råd til folk som ønsker å strikke på bestilling så vil jeg si : Vær tydelig på hva du tar i betaling, at strikking av genser eller kofte TAR TID, at det i avtalen kommer frem om du eller kunden skal kjøpe garnet osv. Dette tas opp med kunden på forhånd, selvfølgelig, å skulle det da vise seg at kunden syns du er for dyr, eller at du bruker for lang tid så sier du ganske enkelt NEI.
   Det må være helt greit å kunne si klart ifra syns jeg. Å ta dere godt betalt for jobben dere gjør! Ingenting irriterer mer enn folk som underpriser sitt eget arbeid!

  2. Du har så evigt ret. Jeg bliver ofte spurgt, hvorfor strikker du ikke til salg? Det gør jeg IKKE, og det er fordi, at folk ikke vil betale, jeg kalder det ikke at betale, når de synes at en stor genser højst må koste 300 kroner i arbejdsløn. Nogle gange strikker jeg, f.eks mønstret ok på en genser, for en som ikke kan finne ud af det. Jeg bliver ikke spurgt hvad det koster. Sidste gang fik jeg en urtepotte købt i brugsen til 25 kr. Jeg gjorde det ikke for at tjene penge, men det viser bare hvor lidt pris der sættes på “hjemmestrik” (Hun gør jo ikke andet end strikker, som du også har erfaret) Hvis jeg skulle strikke for nogen, ville jeg ikke bede kunden købe garnet selv, da var det måske lettere at få lidt ud af det.

   1. Jeg blir oppriktig lei meg når jeg leser om dine erfaringer ang. det å strikke for andre. Hva er det som får folk til å tro at 300,- er ok betaling for å strikke en genser???? Ærlig talt! Men så må vi som strikker kanskje ha litt i bakhodet at de som ber oss om å strikke for seg, ikke kan strikke selv, og dermed heller ikke aner hverken hva garn koster eller hvor mye arbeid det egentlig er å strikke en genser/jakke.
    Er enig i at du lar kunden din selv kjøpe garnet. Så kanskje de ihvertfall kan få seg en aha-opplevelse når de ser hva garnet kan komme på.
    PS: Vet at din kommentar var ment til Vibbedille, men ville bare gi deg en liten respons.

Siste innlegg