Krymper ulla di??

Om du må vaske ullgenseren din så er det greit å vaske den riktig, hvis ikkje kan du fort ende opp med flere sitteunderlag og såler enn du trenger! Er du usikker når det kommer til vask av ull kan du alltid kjøre safe å vaske det for hånd, da går det som oftes bra 🙂 Noe du bør ta hensyn til ved evn håndvask er hvis det er sterke fargekontraster i plagget, la oss si rødt og hvitt. Er genseren helt nystrikka hadde eg vært veldig forsiktig for å unngå overfarging, du kan f.eks ta en kort med eddik i vannet som er med på å binde fargen.

Tenkte me kunne ta en prat om de ullvask programmene som finnes, eg kan i allefall ta med de som eg bruker mest 🙂 For noen år siden var det 30 og 40 grader + håndvask symbolene som var de som definerte ull- og finvask, enkelt å forholde seg til.

Nå er det f.eks 3 programmer for 30 grader (se bildet over). Ja, det er fort gjort å kaste øyet på garnet å tenke “Å ja 30 grader, det går fint” og så slenger du den nystrikka genseren i maskinen og skrur på…Hvis det da var 2 streker under 30 grader på garnet du brukte kan det godt være at genseren blir sitteunderlag! Derfor må du være litt nøye på akkurat det. Neida, det er slettes ikkje garnindustrien som er blitt vanskelig, eller som ønsker å gjøre det vanskelig. Dette er jo en del av utviklingen når det kommer til vaskemaskinene, de vasker bare bedre OG bedre og DET er til vårt eget beste. Ja, for på den måten lever klærene og lengre
og de ser bedre ut etter vasket etter vask.

Hvis du er opptatt av å vaske ulla di riktig så hadde du i det minste blitt litt nysgjerrig på hvorfor det plutselig står enten 1 eller 2 streker under 30, ikkje det? Vel, ok, Slik er det: Står det bare 30 betyr det en 30 graders ullvask, plain and simple, (HUSK likevel at maskiner kan vaske forskjellig!) den bruker eg for vår maskin har noen år på nakken og har ikkje noe annet. Står det 30 med en strek under betyr det skånsomt og står det to streker betyr det ekstra skånsomt. Lettere forklart, er det en eller 2 streket så skal plagget vasket med det som heter Ullvugge. Nå er det en gang slik at Ullvugge finnes ikkje på alle vaskemaskiner hvis de da ikkje er forholdvis nye. For min del betyr dette da håndvask 30 grader fordi eg tar ikkje sjansen i maskinen.
Hva du velger er jo opp til deg selv, men vit i allefall at du løper en
viss risiko om du vasker det på vanlig ullprogram 30 gr.

En annen ting ved vask av ull er jo å bruke vaskemiddel beregnet på ull for bruker du bare Omo f.eks vil Enzymene i vaskemiddelet slite ut genseren din ganske fort. Strikker du der i mot med alpakka, kan du f.eks gjøre genseren din en tjeneste å heller bare bruke litt mild shampoo siden alpakka i bunn og grunn er hår og ikkje ull. Alpakka bør jo også vaskes for hånd, ergo lettere å bruke shampoo 🙂

 

 

Dette er hva det står på garnnøstene og om du ikkje skulle vite hvorfor det nå er streker under, ja så finnes alt av informasjon på nett. Hvis du hadde hatt en vaskemaskin med Ullvugge hadde du jo visst hva det var og bare brukt programmet på maskinen.  Syns bare at me gjerne må være litt nysgjerrig på vegne av alt det flotte me strikker og ikkje bare “kjøre flatt” og ta sjansen. Så ja, enn så lenge frem til me får i hus en ny maskin blir det nå i allefall håndvask hos meg med det meste eg strikker. Eg bare skylle det litt i vasken med ullvask før eg legger plagget flatt på blokkematter i stua. Har aldri dampet et plagg og kommer heller aldri til å gjøre det, eg bare strekker det lett før eg lar det tørke flatt. Ved damping kan du fort bare dampe bort hele spensten i plagget og det vil du jo ikkje.

 

 


Du må behandle ulla di med kjærlighet og omsorg vettu ♥ Ja for da har du det så mye lenger og plagget holder den samme fine fasongen som da det var nystrikket 🙂 Det er verdt den lille ekstra tiden det tar 🙂 Skulle f.eks uhellet være ute og en genser har krympet/tovet seg kan du, hvis det ikkje er tovet for hardt, prøve å legge plagget litt i vann sammen med dæsj shampoo og prøve å “jobbe” det løst med hendene. Hvis det ikkje lar seg gjør så har du altså noen ekstra sitteunderlag eller skosåler i ull 🙂

Har du strikket noe som du skal gi i gave og redd for at mottaker skal vaske plagget feil? Da kan det være lurt å sy en vaskeanvisning inn i plagg. House Of Yarn har mange slike lapper til garntypene sine, du finner de HER HER OG HER 🙂 Kan jo være greit neste gang du klikker hjem litt garn.

 

TA VARE PÅ ULLA DI 

 

Vettu ka? Nå nææærmer eg meg ferdig med raglanøkingene og du vet hva som skjer når du har delt av for ermene?? Åååå da går det ganske fort 🙂 Ellers ble det ikkje noe YouTube serie på meg….Satt her alene, klikket meg inn på YouTube på Tv`en, men der trengtes det noe oppdateringer som eg ikkje skjønte så da klikket eg meg inn på NrK NettTV for eg har lenge hatt lyst å se “Heimebane” og så langt syns eg den er KJEMPEKJEKK 🙂 Planen videre er å bake trekke ei ny kanne med kaffi, innta posisjonen med strikkektøyet og fortsette på serien. Er det ferie så ER det ferien, ikkje det??

 

 

 

 

KOS DEG OG HA EN
HERLIG OG GOD KWELL

 

 

 

 

 

Go`klem fra ei Kjempefornøyd Vibbedille 🙂

5 kommentarer
  1. Jeg vasker nok ull på mild og med milo. Passer på. Men jeg bruker lite ull, for det klør sånn. Synd egentlig, for kan lage mye fint i ull 🙂

  2. Kan du ikke skrive et innlegg om forskjellige måter å håndvaske strikkede plagg på?
   Om man gjør det forskjellig for ren ull, merinoull, håndfarget garn, mohair, alpakka, alpakka silke, annet pusete garn som f.eks DSA Air eller blandingsgarn med bomull og merino, bomull og lin, bomull og bambus.
   Jeg har noen sjal strikket i håndfarget garn og snart noen plagg strikket i alpakkasilke og DSA Air, håndfarget tynn merino fra Sandnes Garn og Rauma Alpaca Silk og Filcolana Arwetta med DSA Air, men jeg forstår ikke hvordan jeg skal håndvaske det.
   Når jeg googler får jeg opp flere forskjellige metoder og det anbefales jo også forskjellig på Rauma Alpaca Silk eller DSA Air som det gjør på tynn merino eller Alpakka Silke.
   Hvilken anbefaling skal jeg følge?
   Kaldt vann? Varmt vann? Lunkent vann? Edikk, ikke edikk? Milo? Annen type ullsåpe?
   Om jeg har en tråd som er alpakka og en annen som er håndfarget skal jeg ha Milo eller shampo? Med eller uten edikk?
   Jeg blir rett og slett ikke klok på Google søk og er livredd for å gjøre feil sånn at jeg ødelegger plaggene jeg har lagt ned så mye tid og kjærlighet i ❤️

  3. Jeg har stort sett håndvasket det meste opp gjennom årene, klemt ut vannet og rullet gensere inn i håndkle ( NB, fargesikkert håndkle!) for å få ut mer vann. Rullen lå gjerne på badegulvet til neste dag. Så hengt til tørk. Aldri ødelagt et plagg. Superwash-ull tåler gjerne maskinvask, men sentrifugen er ikke alltid snill, så pass på. Plagget strekkes, så det kan være bedre å droppe sentrifuga på store plagg.

   Datter( utflyttet) på melding nylig: Hvorfor ble genseren ( kjøpegenser av disse som er strikket løst på tykke pinner) kjole etter ullvask i maskin?

   ……

Siste innlegg