Vask ulla di – Ikkje drep den!

 

Sånn vasker/skyller eg ut av nystrikka sokker, i forsiktig lunket vann. Nei, eg tror ikkje de er skitne, men de er heller ikkje rene i forhold til at det skal være nye sokker for noen andre, derfor skyller eg ut av de 🙂 Tenk på alt man bruker hendene til i løpet av en dag? Me tar på ganske mye og noe av dette vil jo selvfølgelig bli knuget inn
i strikketøyet enten det dreier seg om lukt, rester av såpe, håndkrem, andre urenheter o.l. Mye kan SE rent ut, men strikketøy tar også lukt veldig godt til seg, enten det dreier seg om matlukt, røyk eller parfyme.
(Selvfølgelig lukter det røyk av strikketøyet!)

Når garnet ikkje kan vaskes i vaskemaskinen skyller eg lett ut av det i vasken med noen dråper Soak og lunkent vann. Sokkene over  er strikket i Sterk og KAN vaskes på Ullvugge i maskinen, men det har ikkje vår maskin.
Du skal heller aldri vri et strikkeplagg under vasking, kun klemme det forsiktig. Skyll plagget godt og bare klem ut vannet, om du skulle vri for hardt f.eks kan det være vanskelig å gjenvinne opprinnelig fasong fordi du maxer elastiteten i maskene som ble vridd. Ikkje driv å løft plagget opp og ned i vannet heller.

 

 

 

Eg bruker blokkematter til å tørke strikkeplagg på. Legger sokkene ned uten å dra i de. Eg kan fint klare å dra disse sokkene så lange at de blir strømpebukser, men siden eg ikkje ønsker det er eg forsiktig. Sokkene blir bare “løftet” i fasong uten at eg drar i dem. Plagg eller sokker strikket i Alpakka som disse blir veldig “bløte”
i kvaliteten når de er våte – så “Hold” på størrelsen haha

Men for å bruke det negative litt positivt: Ble genseren litt for liten? Utnytt da muligheten innen rimelighetens grenser når plagget er vått. Bruk målbånd og trekk i plagget til ønsket lengde/bredde – Det går helt fint!

 

 

 

 

Setter litt nåler i noen av ytterpunktene slik at de holder seg, hvis f.eks noe skulle vippe opp.
Nå skal de bare ligger i fred og ro. 

Noen annet eg aldri har skjønt er de som stryker eller damper nystrikka plagg? Ja t.o.m SOKKER!?? Det du har strikket blir jo paddeflatt og du klemmer jo ut hele spentsen, så nei, det har eg aldri skjønt! Noe annet som gir meg frysninger er strikkeplagg som henger på klehenger!?!? No No Ullplagg skal nå vel ligge fint bretta på ei hylle!?! Sist eg var på en strikkebutikk hadde også de et stativ med masse gensere hengende i alle størrelser og det så bare ikkje bra ut! De største genserene hadde fått noe krappe brekninger i skuldrene etter klehengeren! No No!

Vil du henge ullklær ut i friluft? Sleng de opp i et tre (ikkje tull) eller over et gjerde, en stol f.eks Eller det beste?
Rull de rundt i snøen når det er mulighet til det. Ikkje ta det som gjerne ser ut som en enkelt utvei å hiv det i vaskemaskinen! Tenk på alle timene du har brukt på strikke plagget! Ikkje la latskapen over å spare litt tid ødelegge det, følg også angitt vaskeanvisning. Håndvask ER håndvask og ikkje 30 gr i vaskemaskinen.

 

 


TA VARE PÅ ULLA OG IKKJE
MINST SPENSTEN

 

 

 

 

Go`klem fra Vibbedille 🙂

3 kommentarer
    1. Takk for gode tips. Kan du skrive et innlegg om hvordan man tover votter, og spesielt Mariusvotter? De strikka Mariusvottene 3 par ble jo rett og slett katastrofe. Strikket i Fritidsgarn, og jeg er grønn på strikking og toving.

    2. jeg vasker alt i vaskemaskin på ullprogram og med milo ,og mine plagg holder seg like fine ,ikke krymper dei heller selv om det står håndvask på garnet,men jeg fyller ikke maskina så full da

Siste innlegg