Byggryns Salat

 

Ooooh MY! Hvorfor har ingen fortalt meg før hvor himla godt dette er!?!?! Denne retten (Selvkomponert) seilte rett til topps på min matskala!! Nå har eg et elegant enkelt og knagende godt alternativ til pasta, ris og potet –
Eller helt alene 🙂

 

 

 

 

Byggryna la eg i vann i går kwell og lot de stå til i dag, kokte de ca 10-12 min mens eg skar opp alle grønnsakene 🙂 I morges satt eg å saumfarte mange diverse oppskrifter for å finne ut hva og hvordan lage dette her, noen laget den helt kaldt andre begynte med å steike i høy stekepanne – Det ville eg gjøre. Skrev handleliste på det eg ville ha opp i og da var det bare å svinge seg etter dagens tur.

 

 

 

 

Når byggryna var ferdig kokt lot eg de renne av seg i en sil, de skal være slik at du tygger de. Surret 2-3 fedd hvitløk og en rød løk i litt olivenolje, fylte på med byggryna, lote det surre litt før eg hadde en boks kidneybønner opp i, fortsatte med strimlet rød og grønn paprika og sukkererter + 2-3 reddiker som eg hadde skjært i tynne skiver. Sto og løftet det hele rundt i steikepanna før eg til slutte skrudde ned temperaturen,
fylte godt opp med spinat og satte lokket på.

 

 

 

 

Mens spinaten sto å “smeltet” sammen med det andre laget eg en digg dressing: Eg begynte med 8 ss olivelolje og halvparten av det med Rødvinseddik. Presset 2 fedd hvitløk opp, 2 ts Dijonsennep, litt pepper, tørket basilikum og oregano. Smakte….Måtte spe med litt mer olivenolje da dressing ble litt vel kvass, følgte på med mer sennep —-> Smak deg frem til hva du liker og bland i vei 🙂

 

 

 

 

Altså! WOW! Ikkje bland dressingen i hele salaten, drypp over på hver porsjon. Uten dressingen på kan nemligen salaten stå flere dager (opp til ei uke) i kjøleskapet 🙂 Dette skal eg absolutt lage mer av! Har en halv pose med Spinat igjen så eg lager nok ganske snart en ny porsjon, pakker i småbokser og har det i kjøleskapet – Genialt!

 

Hvorfor det er bra å f.eks erstatte ris? “Ris inneholder mye stivelse, mens bygg har store mengder antioksidanter og kostfibre. – Bygg er helsemessig sett i en helt annen klasse enn ris. I dagens situasjon bør vi spise bygg, fordi det bidrar til å styrke immunforsvaret og fordi det gir energi som varer lenger” Det finnes mange fornuftige grunner til å f.eks bytte hvetemel ut med andre kornsorter, som da f.eks Havre som eg har gjort – Du trenger slettes ikkje ha Cøliaki for å gjøre det. Du kan lese Her inne om du lurer 🙂 

 

Mulig det har blitt mye mat her på bloggen den siste tiden, og eg kan avkrefte alle som har spurt om eg har startet et Slankeregime: Nei, det har eg ikkje. Eg er bare drittlei av å bli dårlig av den vanlige maten eg spiser, eg spiser stort sett det eg får servert – Er ikkje alltid så enkelt å være gift med en kokk *humre* Derfor har eg tatt noen grep som er bedre for min kropp (Dvs si at det veldig ofte nå blir 2 middager her i huset…) og hvis det blir bestemt at eg må operere i mage/lever regionen har eg tenkt å være i min “Livs form” for eg makter ikkje en evig lang restitusjonstid! Det har eg faktisk ikkje tid til...Sist eg var gjennom samme operasjon var i 2005, siste gang eg var innlagt var i 2011 og etter det har eg liksom hatt det rimelig greit, kall det stabilt og det har eg et ønske om å være resten av livet….For å si det sånn; Fra skaden skjedde til eg følte eg var ca i mål gikk det 11 år….Nå har eg ikkje 11 år å bruke for å sidet sånn, men eg er uansett bedre rustet i dag til å gjennomføre kontra
i 2005 hvor eg faktisk var helt ødelagt.

At det har hjulpet å kuttet ut mel, pasta, ris, potet, brus (annet forefallende snacks) og ikkje minst sukker og minimalt med kaffi er det ikkje tvil om! Tarmene min skal være topp trent om det ikkje går helt min vei *ler* Å gå tur nesten hver dag hjelper på mye, det vet me jo, men det vil forhåpetligvis gjøre at eg kommer meg kjappere på beina OOOOM det bli operasjon, uansett så kommer eg til å fortsette dette “Slankeregime” og turgåinga mi:) Et godt tips? La deg nå heller inspirere enn å kritisere, tenker eg 😀 

Men nå? Tja, eg har laget meg ei skål til med denne salaten,
er klar for serie og strikking 🙂

 

 

 

KOS DEG

 

 

 

Go`klem fra Vibbedille 🙂
Vibbedille på Instagram
Vibbedille på TikTok

4 kommentarer
    1. Åååå, ser helt herlig ut, og sikkert veldig godt.
      Sier nå velkommen i klubben. Kuttet poteter, ris og melmat for over 20 år siden. Og i 2008-09, fikk jeg oppskrift på brød og knekkebrød jeg kunne lage. Endelig fikk jeg noe å legge pålegget på.
      Da fikk vi også hjelp til å forandre kostholdet til min mann. Ble kvitt en del grums da, samt at det ikke bare var jeg som unngikk enkelte matvarer.
      Ble etter hvert en “skap” LCHFer da det etter hvert ble en uskreven regel om at det var en slankekur. Vel er vel heller en livsstilendring til sunnere mat og bedre helse. Helt klart at det har hjulpet meg til rask legning etter sykehusturer.
      Ser det er blitt kritikk av havrevaflene dine, og spørsmål om hva som er galt emd en vanlig brødskive. Ingen ting vil jeg si, men noen av oss her utfordringer som gjør ar vi blir syke og fulle av smerter ved å spise den. Heldigvis kan vi selv velge hva vi skal spise
      Klem fra Liv

    2. Å sååå lekkert 🤗
      Du inspirerer meg til å legge byggryn i vann og lage salater, det er jo sååå godt. Så da er morgendagens middag bestemt. 😃. Takk for tips om å kun ha dressing på porsjonene. 👍🥰

Siste innlegg